Priča o najuspješnijem japanskom investitoru Takedi

Milioneri

Vahei Takeda bio je jedan od najuspješnijih i najpoznatijih investitora u Japanu, a stekao je i nadimak “japanski Voren Bafet”. Ovaj uspješni bogataš izdvajao se u klubu poznatih milijardera po svojoj filozofiji o toku novca, vjerujući da se sve može postići zahvaljujući ljubaznosti.

Naime, Ken Honda, kome je Takeda bio mentor 15 godina, a koji je autor bestselera “Srećan novac: japanska umjetnost postizanja mira sa vašim novcem”, govorio je u tekstu za CNBC o 30 godina istraživanja novca i sreće. On je istakao da je jedan od najznačajnijih pojedinaca koje je ikada upoznao bio upravo japanski investitor Vahei Takeda.

Prije nego što je Takeda preminuo 2016. godine, u 83. godini, bio je mentor Hondi čitavih 15 godina, a on tvrdi da ga je upravo Takeda naučio šta zaista znači živeti uspješan i smislen život.

“U novčanoj igri nema kraja”, rekao je jednom Takeda, upoređujući ga sa bejzbolom. Čak i ako pobijedite u dnu devetog ininga, to ne garantuje pobjedu.

Novčana igra je ista, objasnio je. Čak i ako ste imućni u 30-ima ili 40-ima, to ne znači da se nešto katastrofalno ne može dogoditi i ostaviti vas osiromašenim.

“Voren Bafet iz Japana”

Često nazivan “japanskim Vorenom Bafetom”, Takeda je bio jedan od najuspješnijih i najpoznatijih investitora u zemlji.

U 2006. godini Takeda je imao prvih 10 udjela u više od 100 kompanija čija je vrijednost procijenjena na 30 milijardi jena, što ga je učinilo japanskim pojedinačnim investitorom br. jedan.

Takeda je takođe bio osnivač poslastičarnice Takeda, kompanije čiji je najveći prodavac bio Tamago Boro, koja prodaje keksiće veličine zalogaja u obliku malih jaja.

Ono što je posebno zanimljivo je da ćete, ako posjetite fabriku, zateći radnike koji slušaju muziku djece koja pjevaju “arigato”, što na japanskom znači hvala. Takeda je vjerovao da je spremanje grickalica uz izražavanje zahvalnosti poslužilo kao podsjetnik da kompaniju održava naporan rad osoblja i stalna lojalnost kupaca. Ta tradicija takođe objašnjava zašto Tamago Boro svoje slatkiše fakturiše kao “slatkiše koji su čuli hvala milion puta”.

“Maro” je ključ srećnog života

Sve ovo odražava Takedinu filozofiju “maro”, što je na japanskom skraćeno od magokoro i znači iskreno srce. Mogli biste reći da je vaš maro jak ako imate čiste namjere i vodite ispravan život.

Unutrašnje zadovoljstvo i zahvalnost su suština maroa.

Posle Takedinog uspjeha u poslastičarskom poslu, odlučio je da posveti više vremena podsticanju rasta malih preduzeća i postao je poznat kao “dobrotvor u zajednici”.

Tokom svoje fenomenalne karijere, Takeda je inspirisao hiljade ljudi da postanu sve više otvoreni za tok novca kako u, tako i iz svog života. Vjerovao je da su ljubaznost i velikodušnost ključevi sreće i napretka.

Postizanje stanja “maro”

Oni koji su u kontaktu sa svojim maroom stvaraju vin-vin situacije za sebe i za ljude oko sebe.

Kada vam se maro poveća, prema Takedi, događaju se tri stvari:

Postajete magneti, emitujete i privlačite pozitivnu energiju. Ovo vas okružuje dobrim ljudima i stvarima do kojih vam je zaista stalo, što onda stvara ciklus sreće i obilja.

Postajete strastveniji i energičniji za postizanje stvari koje su vam važne. To vas čini intuitivnijim i sposobnijim da odaberete najbolji način za život. A pošto radite ono što najviše volite, neprestano otvarate vrata novim uzbudljivim mogućnostima.

Izražavate više zahvalnosti za život i sve više se zatičete kako kažete “hvala”. Pošto je zahvalnost zarazna, drugi počinju da izražavaju zahvalnost i pozdravljaju više obilja i u svom životu.

U društvu opsednutom novcem, najjednostavniji način da se dođe do marotskog stanja da se izrazi zahvalnost i pokloni drugima, umjesto da se uvjek želi ili traži više, piše ovaj proslavljeni autor.