Evropske berze: Berze pod pritiskom na kraju nedjelje

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su pale jer su ulagači oprezni zbog jučerašnjeg pada indeksa na Wall Streetu s rekordnih nivoa i slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,4 odsto, no od početka nedjelje na dobitku je više od 1 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,35 odsto, na 7.355 bodova, dok je pariski CAC skliznuo 0,15 odsto, na 4.956 bodova, a frankfurtski DAX 0,40 odsto, na 12.010 bodova.

Frankfurtski je indeks pod najvećim pritiskom jer je jutros objavljeno da je promet u trgovini na malo u Njemačkoj u januaru neočekivano pao. Ulagači su oprezni i zbog jučerašnjeg pada cijena akcija na Wall Streetu za više od 0,5 odsto, što je uglavnom bila posljedica korekcije nakon snažnog rasta dan prije.

Ulagače najviše zabrinjava mogućnost povećanja kamatnih stopa američke centralne banke već ovog mjeseca.

Nakon što je niz čelnika Feda posljednjih dana poručio da bi povećanje cijene novca moglo uslijediti prilično brzo, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da postoji 74 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom nedjelje za to davali samo 30 odsto šansi.

Negativno na evropska tržišta utiču i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, WPP-a, pa je cijena akcije najveće svjetske firme za oglašavanje potonula gotovo 6 odsto.