Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar ojačao

Berza

Na azijskim berzama u srijedu se trguje oprezno nakon što je agencija Moody′s smanjila kreditni rejting Kine, dok je dolar malo ojačao nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,5 dosto, dok su cijene akcija u Singapuru i Južnoj Koreji porasle oko 0,1 odsto. Berzanski indeksi u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pali su između 0,1 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Ulagače je uznemirila odluka Moody′sa o smanjenju kineskog kreditnog rejtinga s Aa3 na A1 zbog rasta dugova i usporavanja rasta ekonomija.

Premda kineski veliki dugovi već duže vrijeme zabrinjavaju, analitičar United Overseas Bank Suan Teck Kin ne očekuje da će se smanjenje rejtinga Kine značajnije odraziti na finansijska tržišta jer smatra da je Moody′s previše pesimitičan u vezi rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je nakon nekoliko dana zaustavljen rast cijena nafte. Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 51,45 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar malo ojačao, odmakavši se od najnižih nivoa u šest i po mjeseci, jer je ulagače ohrabrila objava prvog proračunskog prijedloga predsjednika Donalda Trumpa.

U budžetu za 2018. predviđa se povećanje potrošnje za infrastrukturu i obranu, a smanjenje davanja za zdravstvo i socijalu. Cilj je ušteda od oko 3,6 milijardi dolara i uravnoteženje budžeta u idućih 10 godina. Iako se ne očekuje da će Kongres prihvatiti ovakav prijedlog proračuna, osnovne smjernice oraspoložile su ulagače.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,32 boda, dok je juče u ovo doba bio na 96,91 bodu, najnižem nivou od novembra prošle godine. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 111,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,20 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula sa 1,1250 dolara, koliko je iznosila juče u ovo doba, na 1,1185 dolara.