Za šta se koristi najbrži superkompjuter na svijetu?

Iako većina korisnika smatra da je računar dovoljno brz, ako kompjuter uspije da pokrene zahtjevne PC igre, bez usporavanja za naučnike ni najjači i7 procesor od 158 milijardi kalkulacija u sekundi, nije ni približno dovoljno brz

Zato su naučnici toliko uzbuđeni oko izlaska novog Cray Titan superkompjutera. Kada je predstavljen u oktobru 2012. godine Titan je važio za najbrži kompjuter na svijetu, čija je teoretska maksimalna brzina bila 27 petaflopsa, što znači 27.000 biliona kalkulacija u sekundi, a to je nekoliko stotina hiljada puta brži rad od rada jednog vrhunskog PC računara. Pored toga, i njegova veličina je drastično veća od prosječnog kompjutera, jer za razliku od običnog PC-a, Titan zauzima prostor veličine košarkaškog igrališta.

Titanova brzina ga čini fantastičnim alatom za rješavanje komplikovanih problema koji uključuju ogromne količine podataka. Pored toga, Titan je važan i zato što je pionir nove vrste dizajna superračunara. Godinama unazad, naučnici su postizali sve veće i veće brzine, kreirajući mašine sa hiljadama CPU-ova, a zatim dijeleći kalkulacije koje žele da obave, na manje dijelove koji bi se mogli izdijeliti između svih CPU-ova.

Nedostatak tog pristupa je da svi ti CPU čipovi zahtjevaju ogromne količine električne energije. Titan, međutim, uparuje svaki od svojih 18,688 procesora sa grafičkim procesorima, odnosno GPU-ovima, vrstom čipa koji se koristi za iscrtavanje grafike, da ubrzaju računanje. GPU ne troši toliko energije kao CPU, tako da je rezultat mašina koja je brža od svojih prethodnika i energetski učinkovitija. (Ekonomski)