Top 10 destinacija u istočnoj Evropi

Pojedine destinacije u istočnoj Evropi su klasici, neke to postaju, a ima i onih koje su neotkriveno blago

Prag, Češka Republika
Zlatni grad na Vltavi je top-destinacija. Centrom grada svake godine prođe oko četiri miliona turista. Dive se sjaju crkava, slušaju zvona stare Gradske većnice, naručuju češko pivo i knedle i preko Karlovog mosta odlaze ka impozantnom dvorcu.

Riga, Letonija
Mješavina srednjovjekovnog stila i secesije, začinjena primorskom elegancijom – Riga važi za biser Baltika. Glavni grad Letonije leži na Baltičkom moru. Osnovali su ga njemački trgovci u 12. vijeku. U starom gradu izgradili su velelepne crkve i stambene zgrade. Jednako raskošan je i novi dio grada sa čak 800 objekata u stilu secesije.

Krakov, Poljska
Mladi ljudi vole grad poljskih kraljeva i njegov uzbudljiv noćni život. Oko istorijskog gradskog trga mogu se pronaći kul restorani i džez-barovi. U jevrejskoj četvrti je alternativna scena.

Visoke Tatre, Poljska i Slovačka
Na sat vremena vožnje, južno od Krakova, počinje planinski lanac koji se završava u Slovačkoj. Netaknuti planinski svijet dostiže visinu od 2.600 metara. Tu se nalazi i Štrbsko jezero (Slovačka), idealna polazna tačka za planinarenje.

Bukurešt, Rumunija
Sve više turista otkriva ljepote glavnog grada Rumunije, koji je poznat i kao „Pariz Istoka“. Doduše, još se mogu vidjeti mnogi tragovi komunističke prošlosti, ali upravo ta mješavina Bukurešt čini toliko zanimljivim. Stari grad sa kafićima i restoranima definitivno treba vidjeti.

Delta Dunava, Rumunija
Druga najduža evropska rijeka prolazi kroz deset zemalja, prije nego što se ulije u Crno More. Delta Dunava je jedan od posljednjih rezervata Evrope, životni prostor za hiljade vrsta životinja i biljaka. Delta se može obići sa vodičem ili individualno sa kanuom ili čamcem.

Varna, Bugarska
Vrele noći, hladno piće i nevjerovatno niske cijene, duge pješčane plaže na bugarskoj crnomorskoj obali su destinacija za žurke. Preko dana uživanje na suncu, uveče slavlje – to ovdje privlači mlade iz cijele Evrope.

Beograd, Srbija
Vesela družina često nastavlja put ka Beogradu i splavovima na Dunavu. Ali srpska prestonica i ljubiteljima kulture ima šta da ponudi: na primjer Hram Svetog Save. Sa kupolom širokom 35 metara, to je jedna od najvećih svjetskih crkava. Podsjeća na Aja Sofiju u Istanbulu, ali je mnogo mlađa. Izgradnja je počela tek 1935. godine.

Kotor, Crna Gora
Trideset kilometara plavo Jadransko more krivuda duž strmih litica i dolazi do gradića koji je dio svjetske kulturne baštine – Kotora. Mjesta na plaži nema mnogo, dakle ne računa se na masovni turizam, već na bogatu klijentelu. Ali kad se usidre veliki brodovi za krstarenje, u malim srednjovjekovnim uličicama nestaju mir i tišina.

Kijev, Ukrajina
Turisti su do sada izbjegavali ovaj zanimljiv grad koji vrijedi vidjeti. Razlog za to su borbe koje se vode na istoku zemlje, koje su od Kijeva udaljene 800 kilometara. Najkasnije u maju će reflektor biti usmjeren ka glavnom gradu Ukrajine, na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije. (DW)