U BiH 67 švedskih firmi, bilo bi ih i više da ima IT kadra

BiH

BiH broji 67 švedskih firmi koje posluju u oblasti IT-a, poljoprivrede, metalnog i drvnog sektora, a neke od uspješnijih su Zinkteknik, Natural Food, Maguba

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je sa predsjednikom Upravnog odbora Privredne komore Švedske u BiH Adnanom Hadžićem o saradnji na povećanju švedskih investicija u BiH, kao i o postojećim švedskim firmama koje posluju na tržištu BiH i problemima sa kojima se suočavaju ovdje.

Hadžić je istakao nedostatak IT kadra u BiH kao jednu od prepreka za snažnije prisustvo švedskih firmi u IT sektoru, političku nestabilnost koja tjera investitore iz BiH, kao i negativnu percepciju o zemlji kao investicionoj destinaciji.

Dogovoreno je da se FIPA uključi u manifestaciju „Dani stranih tržišta“ na kojoj će augustu 2017, Privredna komora Švedske u BiH okupiti kompanije u istočnoj Švedskoj, radi prezentacije mogućnosti za ulaganje u BiH, sa fokusom na IT sektor. Radi se i na ideji formiranja privrednog fonda bh dijaspore u Švedskoj za investiranje u BiH.

FIPA usko surađuje sa komorom, te će pružiti svu potrebnu podršku za značajnije prisustvo švedskih kompanija u BiH, saopšteno je iz FIPA-e. (Indikator)