Odbijene sve četiri ponude za bijeljinsku Šećeranu

BiH

Skupština povjerilaca bijeljinske Šećerane u stečaju odbacila je kao finansijski neprihvatljive četiri ponude za kupovinu fabrike koje su dostavljene iz Vijetnama, Turske, Hrvatske i Banjaluke, te zatražila da minimalna cijena na četvrtoj licitaciji u oktobru bude 15 mil KM, izvijestila je RTRS

Dostavljene ponude, osim formalnih nedostataka, finansijski su bile neprihvatljive, a kreću se od 3 mil EUR koliko je ponudila turska kompanija, do 5 mil EUR koliko su ponudili potencijani kupci iz Vijetnama.

U četvrtak (7. septembar 2017.), posljednjeg dana roka, pristigla je ponuda Poljoprivrednog kombinata Kutjevo iz Hrvatske koja iznosi 3,2 mil EUR, dok je Goran Vajkić iz Banjaluke na ročištu u petak u Privrednom sudu u Bijeljini obrazložio ponudu od 6,75 mil KM.

Predsjednik Odbora povjerilaca Faik Muhić rekao je na ročištu, što je Skupština povjerilaca i usvojila, da će licitacija u oktobru biti posljednja i da će, ukoliko bude neuspješna, sljedeći korak biti srazmjerna podjela imovine povjeriocima i reorganizacija Šećerane.

Muhić, koji predstavlja skoro 70% povjerilaca Šećerane, očekuje da sva četiri kupca poboljšaju svoju ponudu, te da se postigne cijena od minimalno 15 mil KM za imovinu Šećerane koja godinama ne radi.

Radnici koji su bili prisutni na ročištu tvrde da je to vrijednost jednaka cijeni koja bi se postigla prodajom fabrike na otpadu bez uračunate vrijednosti zemljišta.

Na prethodnoj licitaciji tražena cijena je bila 12,7 mil KM. Naredna Skupština povjerilaca najavljena je za 25. oktobar.