OC Jahorina: Sezona uspješnija od prethodne

BiH

Tokom ove zimske sezone na Jahorini je ostvareno više od dva miliona skijaških vožnji dok je broj skijaša dostigao blizu 250.000, a ostvareni promet je gotovo devet miliona maraka.

Direktor OC Jahorina, Dejan Ljevnaić, naglašava da je ukupno povećanje u odnosu na prethodnu sezonu oko 20 odsto, iako je ova zimska sezona trajala kraće od prethodne za 34 dana.

Ako poredimo ovu i prethodnu zimsku ski-sezonu, uprkos nedostatku snežnih padavina, parametri su dobri i ukazuju na to da je ova sezona čak uspešnija od prethodne koja je bila najuspešnija u istoriji Jahorine. Razlog tome je, prvenstveno, sistem za osnežavanje, ali i sve ostale investicije – nova kabinska gondola, sistem osvetljenja, novi lift sidro i Olimpijski bar.

Jahorina je, inače, prva otvorila sezonu skijanja u regionu, 4. decembra, kada su se uveliko ski-centri u Evropi borili sa nedostatkom snježnih padavina, a mnogi čak nisu uspjeli ni pokrenuti skijalište. Na Jahorini su kontitnuitet skijanja uspjeli da održe zahvaljujući upravo sistemu za osnježavanja koji je spasio više od 2.000 radnih mjesta.

Taj sistem nam je dokazao da su naše odluke i investicije strateški dobro isplanirane i realizovane, jer da nismo investirali u sistem osnežavanja suočili bismo se sa zelenom zimom i mogli staviti ključ u bravu. Veliki efekat imala je i dobra organizacija procesa rada svih zaposlenih u Olimpijskom centru koji su radili danonoćno kako bi skijašima pripremili potpun ugođaj.

Kabinska gondola i staza Novak Đoković, osim što su premašili očekivanja posjetilaca planine, staze su homologovane i spremne za održavanje takmičenja najvećeg svjetskog ranga.

Da smo nastavili sezonu s obzirom na prirodni sneg koji imamo, rezultati bi sigurno bili još bolji. Olimpijski centar ima gubitke od preko tri miliona KM, otkazali smo čak i manifestaciju Ski klozing koja je bila u planu da se realizuje u saradnji sa agencijama Ski bus i ski fan.

Ljevnaić ističe da su u toku ove sezone sigurno oborili i rekord po broju organizovanih događaja od kojih su koncerti kao što je bio Brajana Ferija, Saše Matića, Ace Lukasa, Džibonija, zatim dnevne žurke uz koncerte bendova Amadeus, Ok bend, Regina i Đorđe David…

U OC Jahorina već razmišljaju o ljetnjoj sezoni. Mnogo je planova:
Osim već prepoznatljivog najdužeg alpin-kostera, koji je potpuna atrakcija Jahorine, za ljeto smo spremili još velike atrakcije “tauer” i “luna klaster” i one će biti prve u ovom dijelu Evrope. Biće raspoređeni na Poljicama i na jezeru na vrhu planine. U planu je i nastavak ambijentalnog uređenja prostora oko vještačkog jezera koje bi trebalo da bude centar zbivanja u toku ljetne sezone.