Evropske berze: Cijene akcija na stabilnom nivou

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija su stabilne, nakon četiri dana pada, a u fokusu ulagača su poslovni rezultati kompanija

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče kada je skliznuo četvrti dan zaredom, za 0,3 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,10 odsto, na 7.329 bodova, dok je pariski CAC skliznuo 0,25 odsto, na 4.941 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 0,05 odsto, na 11.969 bodova.

Uspon DAX indeksa zahvaljuje se, između ostalog, skoku cijene akcija Adidasa za više od 8 odsto, na najviši nivo u istoriji, nakon što je taj njemački proizvođač sportske opreme izvijestio o 12,5-postotnom rastu prodaje u prošloj godini i povećao procjene poslovnih rezultata za ovu godinu.

S druge strane, cijena akcija francuskog energetskog diva EDF-a pala je na rekordno niski nivo, nakon što je francuska vlada prodala 230 miliona preferencijalnih akcija te firme u državnom vlasništvu, što je dio plana povećanja kapitala.

Loše na berze utiče i pad cijena nafte, s obzirom da je na londonskom tržištu jutros barel pojeftinio 0,5 odsto, na 55,65 dolara.