Evropske berze nadoknađuju gubitke

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene akcija su porasle, nakon pada dan prije, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i najavama preuzimanja

STOXX indeks 50 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,4 odsto, nakon što je juče pao. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,30 odsto, na 7.314 bodova, dok je pariski CAC porastao 0,15 odsto, na 5.023 boda, a frankfurtski DAX 0,60 odsto, na 12.063 boda.

Najviše su se jutros oporavile akcije u bankarskom i rudarskom sektoru, dok je među najvećim dobitnicama akcija Wolseleya, s rastom cijene za 7 odsto, nakon što je ta kompanija objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Akcija EDP-a poskupjela je više od 4 odsto jer je ta portugalska energetska kompanija podnijela ponudu za preuzimanje 22,5 odsto udjela u filijali EDPR, koje još ne posjeduje.

Evropske ulagače ohrabrio je i nevelik pad cijena akcija na Wall Streetu u jučerašnjem trgovanju, s obzirom da se očekivao oštriji pad indeksa nakon poraza Donalda Trumpa u pokušaju uvođenja zdravstvene reforme. Neuspjeh republikanaca u Kongresu da skupe dovoljan broj glasova za podršku novog zakona, zbog čega su ga u petak povukli iz procedure, drži ulagače na oprezu, ali ih nije i sasvim obeshrabrio. Nadaju se da će ostale reforme koje je Trump najavio, a koje su mjesecima podržavale rast cijena akcija, kao što su smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, dobiti zeleno svjetlo u Kongresu.

Jutros su se malo oporavile i cijene nafte. Nakon što je juče na američkom tržištu cijena barela pala 1,9 odsto, jutros je porasla 0,5 odsto, na 47,98 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 50,99 dolara.