Najjači Nokia smartphone stiže u junu

U posljednjih mjesec dana većina vijesti vezanih uz HMD Global, odnosno Nokiju odnosi na se novu generaciju legendarnog modela 3310 koji je probudio nostalgiju u milionima mobilnih korisnika

Ipak, dugoročni planovi i prihodi ove kompanije sigurno nisu vezani uz ovaj uređaj te je HMD već predstavio tri pametna telefona solidnih specifikacija i prihvatljive cijene koje pokreće Android, ali čini se da ono najbolje od HMD-a tek dolazi u junu.

Prema glasinama koje su se ovih dana pojavila na internetu, za tri mjeseca možemo očekivati telefone iz Nokia 8 serije koji bi na tržištu trebali konkurisati najboljim telefonima na svijetu. Riječ je o dva modela – uređaju sa ekranom dijagonale oko 5,2 inča i phabletu s 5,5 ili 5,7 inčnim ekranom koje će pokretati Qualcomm-ov Snapdragon 835 procesor, imaće 4, odnosno 6 GB RAM-a, zadnju kameru rezolucije 23MP te prednju 12MP kameru za selfije. Telefoni će imati 64, odnosno 128GB interne memorije koja će se moći proširiti sa microSD memorijskim karticama kapaciteta do 256GB tako da vlasnici ovih uređaja ne bi trebali imati problema sa skladištenjem velikog broja video zapisa, fotografija, igara i slično. Ostale opcije o kojima možemo pročitati na internetu govore o vodootpornosti, podršci za Google-ov Daydream VR te o izdržljivom metalnom kućištu.

Cijena ovih uređaja na kineskom tržištu trebala bi da iznosi oko 580 dolara za model sa manjim ekranom, odnosno oko 650 dolara za phablet. Iz HMD-a ne žele da komentarišu informacije o ovim pametnim telefonima, ali ranije su objavili kako tokom ove godine možemo očekivati nove modele smartphona.