Nokia namjerava zavladati tržištem Androida

Nakon što je HMD Global otkupio prava na korištenje Nokijinog brenda, u ovoj kompaniji vjeruju kako će ovo biti godina velikog povratka Nokije na mobilno tržište te da će korisnici prepoznati i cijeniti kvalitet njihovih telefona

Kako bi povećali interes za ovim brendom, početkom godine predstavili su novu generaciju legendarne Nokije 3310, što se pokazalo odličnim PR potezom, a predstavili su i tri nova modela smartphonea koji rade na Androidu – Nokia 3,5 i 6.

Riječ je o modelima srednje kategorije s kojim neće napasti iPhone i Samsungove top modele iako glasine kažu da inženjeri ove kompanije trenutno razvijaju i telefon s odličnim performansama koji će se boriti za sam vrh tržišta, ali službenih informacija o takvom uređaju još nema, a u nedavnom intervjuu za medije potpredsjednik kompanije za regije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike Per Ekman objasnio je razliku između nadolazećih Nokijinih telefona i ostalih Androida.

On kaže kako većina telefona ne radi na ‘čistom’ Androidu, već kompanije dodaju vlastita interfejs i sadržaj, što može usporiti telefon – Nokijini telefoni isporučivaće se upravo s takvom čistom verzijom Androida te će se njihovi telefoni moći nadograditi s novom verzijom operativnog sistema i s novim sigurnosnim patchevima odmah nakon što ih objavi Google. Takođe, Ekman napominje kako će korisnici u njihovim telefonima prepoznati vrijednosti Nokijinog brenda poput pouzdanosti, jednostavnosti korištenja i kvaliteta.

Dugoročni cilj HMD i Nokije nije biti samo jedna od mobilnih kompanija koja će se boriti za dio mobilnog tržišta koji nisu zauzeli Samsung i Apple – iako su svjesni da više nikada neće biti dominantni na mobilnom tržištu kao tokom protekle decenije, vjeruju kako bi u budućnosti mogli zauzeti prvo mjesto po prodaji pametnih telefona s Androidom.

– Naša je ambicija tokom sljedećih nekoliko godina postati najveća mobilna kompanija na tržištu Androida, rekao je Flan Gao, direktor komunikacija za azijsko-pacifičku regiju.