Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar na stabilnom nivou

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je kurs dolara stabilan uoči sjednice američkog Feda na kojoj će najvjerovatnije biti povećane kamatne stope

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Australiji i Singapuru. Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,2 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto.

Na azijskim se berzama trguje suzdržano jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči sjednice čelnika američke centralne banke u utorak i srijedu.

Posljednjih nedjelja iz Feda stižu nagovještaji da bi kamate mogle biti povećane vrlo skoro ako ekonomski pokazatelji budu dobri. Posljednji izvještaji ukazuju na ubrzanje rasta najveće svjetske ekonomije  i jačanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto. Zbog toga trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 94 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već ove nedjelje, za 0,25 postotnih bodova.

U fokusu ulagača su i makroekonomski podaci iz Kine. Investicije u fiksni kapital i industrijska proizvodnja porasli su u februaru više nego što se očekivalo, ali promet u trgovini na malo podbacio je procjene. Iako podaci ukazuju na stabilan trend započet u drugoj polovini prošle godine, kineska kancelarija za statistiku upozorila je da se ekonomija i dalje suočava s neizvjesnošću i da bi trebalo ojačati unutrašnje pokretače rasta ekonomije. Nakon što je lani druga po veličini svjetska ekonomija porasla 6,7 odsto, najsporije u posljednjih 26 godina, vlasti u ovoj godini ciljaju rast od oko 6,5 odsto.

Berza u Šanagaju nesigurno je reagovala na najnovije pokazatelje, pa se indeks kreće malo u negativnom, malo u pozitivnom području.

Pažljivo se prate i cijene nafte, koje se i dalje kreću oko najnižih nivoa u tri i po mjeseca jer dok članice OPEC-a smanjuju proizvodnju prema lanjskom dogovoru, u SAD-u proizvodnja raste. Zbog toga niko nije siguran koliko će OPEC-ovo smanjenje proizvodnje uticati na ublažavanje neravnoteže između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Jutros u cijene nafte oslabile daljih 0,1 odsto, pa se na američkom tržištu cijena barela kreće oko 48,35, a na londonskom tržištu oko 51,30 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan uoči sjednice Feda jer je povećanje kamata, kažu analitičari, već ugrađeno u kurseve. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, na 101,38 bodova.

Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 114,90 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,75 jena. Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,0650 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0695 dolara.