Azijske berze zabilježile manji skok

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija blago porasle, nakon jučerašnjih oštrih gubitaka, dok se dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 odsto, nakon što je juče pao za  više od 1 odsto.

Azijske ulagače umirio je jučerašnji rast S&P 500 i stagnacija Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nakon što su dan prije palili više od 1 odsto, što nije zabilježeno od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Posljednjih mjeseci cijene su akcije snažno rasle zahvaljujući Trumpovim obećanjima da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim poslovnim sektorima, ali zbog velike polemike u Washingtonu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nakon što je Trump ukinuo tzv. Obamacare, i neizvjesnosti po pitanju prolaska tog zakona u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti sprovesti svoje planove. Stoga na tržištima vlada oprez uoči glasanja o tom zakonskom prijedlogu u četvrtak uveče.

Podršku tržištima pruža oporavak cijena nafte od jučerašnjeg pada na najniže nivoe u četiri mjeseca, nakon što je objavljeno da su prošle nedjelje zalihe nafte u SAD-u, iako već ionako na rekordnim nivoima, porasle više nego što su analitičari očekivali.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,7 odsto, 48,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,6 odsto, na 50,95 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom, zbog čega je njegova vrijednost prema korpi valuta sinoć pala na najniže nivoe u sedam nedjelja. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, na 99,81 bod. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 111,45 jena, nakon što je sinoć skliznuo na 110,75 jena, najniži nivo od novembra. Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,0790 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0805 dolara.