Građani sedam zemalja EU imaju niže plate nego prije krize

Prema danas objavljenom istraživanju Evropskog sindikalnog instituta (ETUI) i Evropske konfederacije sindikata (ETUC), radnici u Evropskoj uniji i dalje ne osjećaju ekonomski oporavak, budući da su plate u sedam zemalja članica tog bloka danas niže nego prije osam godina

Istraživanje je takođe pokazalo da su plate u 18 zemalja EU rasle mnogo sporije tokom sedam postkriznih godina nego u osam godina prije izbijanja krize 2008, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj web stranici Evropske konfederacije sindikata.

U razdoblju od 2009. do 2016. godine plate, prilagođene za inflaciju, realno su svake godine padale u prosjeku za 3,1 odsto u Grčkoj, za jedan odsto u Hrvatskoj, 0,9 posto u Mađarskoj, 0,7 procenata u Portugaliji, za 0,6 odsto na Kipru, 0,4 posto u Velikoj Britaniji i za 0,3 procenta u Italiji.

U Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Letoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Malti, Holandiji, Rumuniji, Slovačkoj , Sloveniji, Španiji i Švedskoj, realni rast plata je u posmatranih sedam godina bio sporiji nego od 2001. do 2008. godine.

Najveće smanjenje realnog godišnjeg rasta plata zabilježeno je u Rumuniji – sa 11,2 procenta u periodu 2001-2008. na svega 0,1 odsto u sedam postkriznih godina, zatim u Litvaniji sa rasta od 8,8 odsto godišnje na 1,0 odsto, i u Letoniji sa 10,6 na 1,2 procenta.

Samo su tri zemlje – Njemačka, Poljska i Bugarska, imale realni rast plata od 2009. do 2016. koji je nadmašio porast zabilježen u sedam godina prije izbijanja krize.

Istraživanje takođe pokazuje da su u 2016., kada su realne plate počele da rastu, one zapravo u Belgiji pale, dok su praktično stagnirale u Italiji, Francuskoj i Grčkoj. (Tanjug)