Alphabet rezultatima nadmašio očekivanja analitičara

Finansije

Googleova matična kompanija Alphabet u utorak je izvijestila o rastu dobiti u drugom tromjesečju od 14,8 posto na 18,37 milijardi dolara, ili 1,44 USD po dionici na godišnjem nivou. To je nadmašilo očekivanja analitičara Wall Streeta.

Analitičari su u prosjeku očekivali da će kompanija zaraditi 1,34 dolara po dionici, prema podacima koje je prikupio Thomson Reuters. Prihodi kompanije porasli su sedam posto na 74,6 milijardi dolara.

“Postoji uzbudljiv zamah u našim proizvodima i kompaniji koji je podstakao naše snažne rezultate u ovom tromjesečju”, rekao je izvršni direktor Alphabeta i Googlea Sundar Pichai.

“Naše kontinuirano rukovodstvo u vještačkoj inteligenciji i naša izvrsnost u inženjerstvu i inovacijama pokreću sljedeću evoluciju pretraživanja i poboljšavaju sve naše usluge”, dodao je.

Glavna finansijska direktorica Ruth Porat rekla je da rezultati odražavaju kontinuiranu otpornost pretraživanja, s ubrzanim rastom prihoda u pretraživanju i YouTubeu te zamahom u oblaku.

Iako se u posljednje vrijeme priča o vještačkoj inteligenciji, trenutno najvažniji dio Googleovih prihoda čini digitalno oglašavanje od kojeg ostvaruje najveći dio prihoda.

Kompanija je izvijestila o prihodu od oglasa od 58,1 milijardu dolara, nadmašivši očekivanja analitičara od 57,5 milijardi dolara.

Google je važan igrač i na polju računarstva u oblaku, gdje su prihodi u godinu dana porasli za 27 posto na osam milijardi dolara.

Prema Wall Street Journalu, Googleov suosnivač Sergey Brin vratio se u sjedište kompanije u Kaliforniji, pomažući timovima u razvoju još više proizvoda vještačke inteligencije.

On i suosnivač Larry Page povukli su se s aktivnih uloga u Googleu 2019. kada je Pichai izabran za izvršnog direktora.

Dionice Alphabeta porasle su za 6,09 posto na 129,65 dolara nakon objave rezultata.

(SEEbiz)