Britanski Tesco zainteresovan za preuzimanje hrvatskog Konzuma

Akvizicije

Ovih dana se u javnosti pojavila informacija o mogućnosti preuzimanja Konzuma od strane britanskog Tesco-a. Prije desetak godina, Todorić odbio ponudu za preuzimanje, jer je tada njegovo carstvo tek počelo da poprima današnje dimenzije

I pored gubitka udjela na regionalnim tržitima, Konzum je i dalje najvredniji dio Agrokora, pa bi se injekcijom svježeg kapitala okončala višemjesečna drama o lošoj situaciji u kojoj se nalazi Agrokor.

Naročito u prilog tome ide i informacija da globalni finansijski igrači koji finansiraju Todorića već godinama, sada od njega traže da smanji zaduženost. Razmjera duga i novčanog toka, koji su ključni pokazatelji finansijskog zdravlja jedne kompanije, u ovoj godini će iznositi oko 7:1, a da bi se kompanija dugoročno održala ta razmjera bi trebala da iznosi 4:1.

Jedno od mogućih rješenja je javna ponuda akcija na Londonskoj berzi, možda čak i krajem ove godine. Međutim, još uvijek nije odlučeno hoće li na IPO ići cijeli koncern ili samo njegov prehrambeni sektor, a odluka će zavisiti od situacije na tržištu i poželjnosti investitora, a oba slučaja Todorić bi se odrekao 49 posto akcija.