Agrokorov kreditor preuzeo najveći ruski trgovinski lanac

Akvizicije

Ruski VTB je za 2,5 milijardi dolara preuzela vlasnički udio u trgovačkom lancu Magnit od dosadašnjeg šefa Sergeja Galickog

On je devedesetih godina osnovao kompaniju, koja je postala najveći ruski maloprodajni lanac sa više od 16.000 lokacija.

Kada se prije otprilike godinu dana polako zahuktavala kriza u Agrokoru slovenački poslovni medij Finance nagađao je da bi se kao novi vlasnik Agrokorove maloprodajne mreže (u koju spadaju trgovački lanci Konzum, Merkatori i Idea) mogao da pojavi i ruski preduzetnik Sergej Galicki, koji je svoju kompaniju počeo da gradi dvadeset godina. Sagradio je jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Rusiji, pod brendom Magnit. 

Iako od ruskog preuzimanja Agrokorove trgovačke djelatnosti nije bilo ništa, ovih dana su Galicki i Konzum ipak neočekivano povezani jer je objavljeno da je Galicki prodao 29,1 odsto vlasničkog udjela u Magnitu ruskoj državnoj banci VTB i to za 2,5 milijarde dolara, prenosi Tportal.

Ruska banka, s aktivom koja doseže 230 milijardi dolara, je uz Sberbank u Hrvatskoj posljednjih godinu dana poznata i kao važan poverilac Agrokora u kojem se upravo ovih dana, nakon nagle promjene prinudnog upravnika, pokušava usuglasiti konačna verzija nagodbe između Todorićevog carstva pod državnim upravljanjem i njegovih kreditora i dobavljača.

VTB, koja je osnovana 1990. godine kao ruska banka za spoljnu trgovinu, nalazi se u većinskom državnom vlasništvu, na čijem je čelu Andrej Kostin, blizak prijatelj predsjednika Rusije, Vladimiru Putinu.

Ruskoj banci, kojom upravlja Kostin ovo je, čini se, prvi izlet u trgovački biznis, ali oni tvrde da imaju iskustva i s vođenjem poslova izvan finansijske industrije.