Sberbank speman i dalje finansijski podržavati Agrokor

Predstavnici ruske Sberbank sastali su se u ponedjeljak s glavnim bankama-povjeriocima Agrokor koncerna i dogovorili da će kao prvi korak, uz pomoć konsultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca

Dodatno finansiranje pomoći će stabilizaciji situacije tekuće likvidnosti Agrokora u očekivanju “visoke sezone”, a Sberbank zajedno s VTB-om i drugim ključnim bankama-kreditorima radi na rješavanju tog problema, odgovorili su iz ruske državne banke na upit Hine.

Iz Sberbanke su rekli da bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutna ograničenja, Sberbank mu nastavlja pružati finansijsku podršku usmjerenu ka stabilizaciji njegovog tekućeg poslovanja.

U Sberbank za sada ne mogu procijeniti iznos nužan za dodatno finansiranje Agrokora. Isto tako, moguće je da će nakon pregovora s glavnim kreditorima i dobavljačima taj iznos biti smanjen, navode u ruskoj banci. Pritom navode da “smislena može biti prodaja dijela non-core imovine i početak potrage za ozbiljnim investitorom s bogatim iskustvom u tom sektoru, prihvatljivim za povjerioce i trenutne dioničare”.

Iz ruske državne banke kažu kako ne žele upravljati Agrokorom niti biti njegov vlasnik, te da ta pitanja ne razmatraju.

Agrokor ima najmanje 45 milijardi kuna dugova (preko 11 milijardi BAM) od kojih većina dospijeva na naplatu do februara 2020. godine.

Vlada Hrvatske se od početka marta aktivno uključila u rješavanje problema u Agrokoru, koji čini 15 posto hrvatskog BDP-a i kao takav predstavlja strateški interes.
Problemi Agrokora budno se prate i u Bosni i Hercegovini, jer je ova firma vlasnik svih prodajnih objekata Konzuma u našoj zemlji, Velpro-a, te firmi Ledo i Sarajevski kiseljak. Od isplata Agrokora u Bosni i Hercegovini zavisi oko 5.300 ljudi. (Indikator)