Ovo su najisplativiji sezonski poslovi

Najisplativiji sezonski poslovi su branje malina u Srbiji i konobarisanje u Grčkoj i Crnoj Gori

Radeći samo dva mjeseca moguće je zaraditi jedan polovan automobil. Ipak, iako donose brzu i veliku zaradu, ovi poslovi zahtjevaju da se pošteno zavrnu rukavi. Tako se od berača malina, traži da za dan naberu i do 70 kilograma. Zato je, priča Nebojša Simović iz Arilja, i teško naći dobre radnike.

– Zarada je dnevno 2.000 do 2.500 dinara i zavisi od učinka. Iako ima mnogo zainteresovanih za rad, malo je onih koji su u stanju da dnevno oberu do 70 kg malina. Radnicima je sve obezbijeđeno – dobijaju smještaj i tri obroka dnevno – kaže Simović.

U Crnoj Gori je velika potražnja za kuvarima, konobarima i pomoćnim radnicima u kuhinji. Kuvari su najplaćeniji i mjesečno dobijaju od 800 do 1.500 eura. Solidno mogu zaraditi i konobari kojima je osnovna plata, bez bakšiša od 300 eura pa naviše.

Petar Dragičević, direktor jedne novosadske agencije za zapošljavanje u inostranstvu, potvrđuje da najviše poslova za srpske državljane ima u Crnoj Gori, dok oni koji imaju hrvatski ili mađarski pasoš mogu da rade i u svim zemljama EU.

– Ljude iz Srbije uglavnom traže ugostitelji u Crnoj Gori, i to najviše sobarice, šankere, kuvare, konobare, roštilj mastore. Tu se zarađuje od 350 do 800 eura, a hrana i smještaj su obezbijeđeni. U zemljama EU, plate su bar dva puta više, ali ljudi su najviše zainteresovani za Hrvatsku i Grčku – kaže Dragičević.

Dnevnice za konobare i pomoćne radnike u Grčkoj su oko 30 eura za nove radnike, dok iskusniji imaju najmanje 40.