Britanske banke oprale 740 miliona dolara ruskog novca

Britanija je saopštila da će učiniti sve što je potrebno za gonjenje svakog ko zloupotreblja njen finansijski sistem, obećavši da će regulatori provjeriti navode medija da su londonske banke učestvovale u globalnoj šemi pranja novca

List Gardijan je u ponedjeljak objavio da je preko nekoliko banaka u Britaniji transferovano 740 miliona dolara u okviru nelegalnih operacija pranja više milijardi dolara ruskog novca.

– Finansijske vlasti i Nacionalna agencija za kriminal shvatile su te tvrdnje ozbiljno i pomno će istražiti da li nedavni podaci iz Gardiana u vezi pranja novca iz Rusije, ili pak bilo iz kog drugog medija, mogu poslužiti za napredak istrage – rekao je  ministar zadužen za londonski Siti, Simon Kirbi, odgovarajući na pitanje koje je postavila opoziciona Laburistička partija povodom tvrdnji o pranju novca.

Prema dokumentima dobijenim od organizacije “Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji”, iz Rusije je između 2010. i 2014. godine iznijeto najmanje 20 milijardi dolara u velikoj kriminalnoj operaciji po nazivom “Globalna praonica”, objavio je Gardijan.U prevari je učestvovalo više od 500 ljudi, uključujući oligarhe i ruske kriminalce sa vezama u vlasti i domaćoj obavještajnoj agenciji, FSB.

Dodaje se da su tokom navedenog perioda britanske banke, uključujući HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays i Coutts navodno obavile preko 1.900 transakcija u vrijednosti od gotovo 740 miliona dolara, a vjeruje se da je još 373 transfera obavljeno preko američkih banaka, u ukupnom iznosu od 63 miliona dolara.