Deutsche Bank pod pritiskom američkog pravosuđa

Banke

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je Deutsche Bank AG možda prekršila krivični zakonik tako što nije obavijestila tužilaštvo o internoj žalbi u vezi sa upravljanjem imovinom zajmodavca, naveo je izvor upoznat sa slučajem.

U žalbi se navodi da je menadžer imovine, DWS Group, preuveličavao koliko je koristio ekološke, društvene i kriterijume upravljanja, poznate pod akronimom industrije ESG, prenosi Wall Street Journal. Američke vlasti saznale su za ovaj problem iz medija, a ne od banke, koja je imala obavezu da otkrije podatke i poštuje propise u okviru ranijeg krivičnog sporazuma.

Interna žalba stigla je od Dezire Fikler (Desiree Fixler) bivše šefice odjeljenja za održivost u DWS Group. Ona je u martu navela da je kompanija preuveličala svoju posvećenost ekološkim, socijalnim i vladinim kriterijumima. Američki tužioci saznali su za njenu pritužbu iz teksta WSJ, kao i saopštenje Minsitarstva pravde, prenosi Bloomberg.

Upozorenje Ministarstva pravde doprinosi pravnim i regulatornim neprilikama sa kojima se suočava Deutsche Bank. FED je saopštio da je obavijestio banku da njeni programi usklađenosti nisu na nivou, protiv nje se sprovodi istraga o navodnoj zloupotrebi aranžmana u Španiji, a u Njemačkoj je proširen mandat nadzornom organu BaFin koji istražuje pranje novca.

Povećana potrošnja za otklanjanje propusta u kontroli poslovanja jedan je od razloga zašto je Deutsche Bank ranije ove godine ukinula odluku o smanjenju troškova. Ministarstvo pravde SAD još nije donelo odluku da li je banka prekršila zakon.