Apsurd banaka u Srbiji: Kartice šalju besplatno poštom, a lično preuzimanje naplaćuju

Pojedine banke u Srbiji ne naplaćuju slanje kartice na kućnu adresu, ali ako, iz bilo kog razloga, korisnici požele da ih podignu sami na šalteru, za to će morati da izdvojite nekoliko stotina dinara

U takvoj situaciji se našla jedna korisnica banke u Srbiji, koja je željela podići lično karticu, jer je ranije napomenula da preuzimanje kao obične pošte nije sigurno.

– Kada bi kartica nestala, vjerujem da bi mi banka naplatila izradu nove iako sam odmah napomenula da način na koji mi uručuje karticu nije bezbjedan. Čak sam operatera pitala da li je u pitanju preporučena pošta, ali me je obavijestio da stiže kao obična. Želim da zaštitim svoj lični dokument, što kartica i jeste i smatram da je nedopustivo da mi odlazak po nju u banku naplaćuju 350 dinara. Troškove uostalom banka ima i kad šalje karticu poštom – kaže korisnica banke.

Dušan Uzelac, sa portala „Kamatica“ podsjeća da je banka privatna firma koja diktira svoja pravila poslovanja, a da je na klijentima da li će da ih prihvate ili ne. Malo je toga na šta sam klijent može da utiče, kada je nezadovoljan uslugom, osim da protestuje, ali i da na kraju zamijeni banku. Na pitanje zašto banka naplaćuje odlazak na šalter i preuzimanje kartice, iako ima troškove kad tu karticu šalje i poštom, a što je za građane besplatna usluga, naš sagovornik kaže:

– Kad karticu šalju poštom, to je po automatizmu, koji je uhodan posao i radi se centralizovano i ne zahtjeva dodatno angažovanje stručnog zaposlenog, pa na ovaj način zapravo žele da demotivišu klijenta da ide u banku – ističe Uzelac.

Mjesečne članarine od 50 do 2.000 dinara

A da troškovi kada je riječ o karticama nisu zanemarljivi, vidi se i po iznosima. Tako mjesečne članarine, u zavisnosti od banke i vrste kartice iznose od pedeset pa i do 2.000 dinara. Izrada kartica po hitnom postupku košta od 200 pa i do 2.000 dinara, zamjena plastike 360 dinara. U slučaju neosnovane reklamacije moraćete da izdovojite i do 2.500 dinara kod pojedinih banaka, dok blokada kartice košta 1.200 dinara, deblokade 500 dinara.