Evropske berze: Oprezna trgovina nakon dvonedjeljnog pada cijena

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, nakon pada cijena akcija dva dana zaredom, jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije dok ne vide kako će se u Washingtonu rasplesti situacija sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,30 sati gotovo nepromijenjen, nakon što je juče pao 0,4 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,30 sati u minusu 0,05 odsto, na 7.324 boda, dok je pariski CAC skliznuo 0,15 odsto, na 4.988 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, 0,15 odsto, na 11.922 boda.

Nakon dva dana pada cijena akcija, ulagače je malo umirio jučerašnji rast S&P 500 i stagnacija Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nakon što su dan prije pali više od 1 odsto, što nije zabilježeno od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Posljednjih mjeseci cijene su akcija snažno rasle zahvaljujući Trumpovim obećanjima da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim poslovnim sektorima.

Zbog velike polemike u Washingtonu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nakon što je Trump ukinuo tzv. Obamacare, i neizvjesnosti po pitanju prolaska tog zakona u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspeti sprovesti svoje planove. Stoga na tržištima vlada oprez uoči glasanja o tom zakonskom prijedlogu u četvrtak uveče.