Azijske berze: Dolar na stabilnom nivou, akcije zabilježile skok

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija blago porasle, nastavljajući pozitivni trend iz prvog tromjesečja, dok je dolar na valutnim tržištima stabilan

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 odsto. U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati na dobitku 0,3 odsto, nakon što je u prvom tromjesečju skočio 12,3 odsto, što je njegov najveći kvartalni skok u šest i po godina.

Nastavak rasta azijskih tržišta na početku drugog tromjesečja najviše se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz ekonomija regije, posebno kineske, čiji se rast stabilizovao nakon višegodišnjeg usporavanja.

U fokusu ulagača ove će nedjelje biti podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji obično osjetno utiču na tržište, ali i sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jingpinga. Trump je poručio kako očekuje vrlo teške razgovore, a ulagači čekaju hoće li Trump ponoviti svoje najave o uvođenju carina na uvoz kineskih proizvoda.

Pozitivno na berze utiče stabilnost cijena nafte koje su prošle nedjelje porasle više od 4 odsto i tako ublažile gubitke u prvom tromjesečju. Jutros se na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 50,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 odsto, na 53,45 dolara.

A na valutnim se tržištima trguje oprezno dok se čekaju nove vijesti koje bi mogle uticati na kurseve. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 100,40 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,40 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta. Dolar je oslabio u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura jutros porasla 0,2 odsto, na 1,0675 dolara. (Hina)