Samsung predstavio Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus

Samsung Electronics je na svečanoj prezentaciji u Njujorku predstavio Galaxy S8 i S8 Plus

Samsung Galaxy S8 i Samsung Galaxy S8 Plus službeno su ugledali svjetlo dana. Galaxy S8 definitivno će ostati upamćen kao Samsungova najlošije čuvana tajna ikad, a nije isključeno ni namjerno puštanje informacija, kako bi potencijalni kupci odgodili eventualnu kupovinu konkurentskih modela.

Samsung Galaxy S8 tako dolazi u kućištu dimenzija 148,9 x 68,1 x 8 milimetara, što je ipak malo više od prethodnika koji je mjerio 142,4 x 69,6 x 7,9 milimetara, ali je zadržao jednaku masu od 152 grama. Galaxy S8 Plus dolazi u kućištu dimenzija 152,4 x 78,5 x 7,9 milimetara, čime je za sam 1,5 mm duži, ali i 3,4 mm širi od prethodnika Galaxy S7 Edge, što je izvrstan rezultat s obzirom na dimenzije ekrana.

Galaxy S8 donosi 5,8-inčni ekran u kućištu veličine uređaja s osjetno manjim ekranima, a isto vrijedi i za S8 Plus, koji raspolaže sa čak 6,2 inča u dijagonali.  Oba uređaja imaju ekrane izrađene u Super AMOLED tehnologiji, rezolucije 2960 x 1440 tačaka, a zaštićena su Gorilla Glass 5 slojem. Kućišta su im otporna na vodu i prašinu i dolaze sa IP68 sertifikatom. Baterija manjeg modela raspolaže sa kapacitetom od 3000, a većeg 3500 mAh.

Pokretačku grupu čine Qualcomm-ov Snapdragon 835 i Samsung-ov Exynos 8895, oba izrađena u 10 nm procesu. Koja će verzija doći na koje tržište, za sada nije poznalo, ali ako se ravnamo po dosadašnjoj praksi, u EU možemo očekivati Exynos. Količina RAM-a iznosi 4 GB, što će se mnogima učiniti malo, budući da su već skoro godinu dana na tržištu prisutni uređaji sa 6 GB radne memorije, a neki spekulišu kako kineski proizvođači uskoro kreću na 8 GB. U Samsungu smatraju da je 4 GB u ovom trenutku za telefone sasvim dovoljno, i da bi tako još neko vrijeme trebalo ostati. Oba modela dolaze u varijantama sa 64, odnosno 128 GB interne memorije. Za one kojima ni to nije dovoljno, Samsung je ostavio i ulaz za microSD memorijske kartice.

Što se kamere tiče, oba modela dolaze sa prošlogodišnjim senzorom od 12 megapiksela, sa f/1,7 otvorom blende, kao i sada već poznatom Dual Pixel tehnologijom za brže fokusiranje. Prednja kamera donosi senzor od 8 megapiksela.

Samsung je lansirao i sistem DeX za povezivanje Galaxy-ja S8 sa većim ekranima, tj. monitorima, kako biste ga mogli koristiti kao lični računar. DeX je zapravo mala kutijica sa potrebnim konektorima, povezana sa monitorom i periferijama kao što su miševi i tastature. U Samsungu navode da su kreirali i sopstvene aplikacije prilagođene većim ekranima. U pregovorima su i sa Microsoftovom, Adobeom i mnogim drugim kompanijama kako bi i njihove aplikacije prilagodili širokom spektru ekrana. Naravno, napredak ovog koncepta zavisiće i o široj podršci developera.

Tu je i Samsungov Bixby lični asistent koji se pokreće posebnim fizičkim dugmetom na boku uređaja. Prema riječima Samsungovih inženjera, Bixby je svjestan konteksta i radi zajedno sa aplikacijama. Bixby koristi i novi Samsung Connect Home IoT sistem, pomoću kojeg će se moći upravljati sa pametnim uređajima u kući. Naravno, Bixby će biti dostupan na engleskom i još nekim dominantnim svjetskim jezicima, tako da ga ne treba ga tako brzo očekivati na srpskom.

Prodaja Galaxyja S8 kreće 21. aprila, a u prodajnom paketu ćete dobiti i AKG slušalice, koje obećavaju osjetno veći kvalitet i doživljaj zvuka od mnogih drugih koje inače nalazimo u kutiji sa uređajem.