Jamiroquai novim albumom slave 25 godina na sceni

Britanski bend Jamiroquai su objavili osmi studijski album „Automation“, prvi nakon sedmogodišnje pauze, ali i album kojim bend obilježava 25 godina postojanja

Davne 1992. godine na scenu je stupio jedan novi bend, bend koji se izdvajao svojim funky jaž zvukom i specifičnim stajlingom. Iako su mnogi mislili, a poneki i dalje misle da je u pitanju pjevač, iza imena Jamiroquai se zapravo krije bend koji čini devetorica sjajnih muzičara. U toku svoje duge karijere su izdali 30 singlova, snimili pjesmu za film „Godzilla“, obišli cijeli svijet u okviru svojih 10 turneja, upisali se u Ginisovu knjigu rekorda, a još uvijek znaju da nas iznenade i oduševe svojim novim izdanjima.

Njihov novi album je upravo izašao, a mnogi kritičari ga već zovu najboljim Jamiroquai albumom do sada. „Automation“ je, po riječima pjevača benda Jay Kaya, kompletan album, cjelina na kojoj nijedna pjesma ne služi kako bi se samo popunio prostor na izdanju. Ovim albumom su htjeli da naprave cjelinu koja će ostvariti balans između onoga što članovi benda vole sa onim zbog čega ih njihovi fanovi prate i vole već više od dvije decenije.

Inspiraciju za album su našli u činjenici da je primjena „veštačke inteligencije“ u porastu i da ljudi počinju da zaboravljaju da uživaju u jednostavnim stvarima i u iskrenim međuljudskim odnosima.

Na albumu se primjećuje mješavina disko, pop i elektro funk zvuka, odlične mješavine zbog koje i volimo Jamiroquai sve ove godine, ali i malo drugačiji pristup modernom elektronskom zvuku. Sve pjesme su napisali i producirali pjevač Jay Kay i klavijaturista Matt Johnsona.