Bob Dilan prodao sve svoje pjesme

Muzika

Bob Dilan prodao je čitav svoj muzički opus koji čini više od 600 pjesama koje je napisao u proteklih 60 godina karijere, u jednom od najvećih ugovora koji je bilo koji umjetnik ikada postigao.

Prava na njegovu muziku pripala su Universal Music Publishing Group, a kantautor i nobelovac za to je dobio devetocifrenu sumu.Detalji ugovora, kao i tačan iznos koji će biti uplaćeni Dilanu, nisu zvanično objavljeni.

Ali kako prenosi Njujork Tajms, roker je dobio više od 400 miliona dolara. Ovoliko unosan ugovor Dilan ima da zahvali tome što je do sada uspio da gotovo u potpunosti on bude jedini vlasnik autorskih prava svih svojih pjesama.

Predstavnici čuvene izdavačke kuće nisu krili zadovoljstvo zbog sklopljenog posla, a kako i ne bi kada je Dilan jedan od najdugovječnijih muzičara koji je cijenjen i poštovan širom svijeta. Tokom ove godine izbacio je novu muziku i ne namjerava da se povuče iako ima 79 godina i aktivno svira punih šest decenija.

“Nije tajna da je umijeće pisanja pjesama temeljni ključ sve velike muzike, niti je tajna da je Bob jedan od najvećih praktičara te umjetnosti”, rekao je u izjavi izvršni direktor Universal Music Grupe Lusijan Grejndž. Izvršni direktor UMPG, Džodi Derson dodaje:

“Predstavljanje djela jednog od najvećih kantautora svih vremena – čija se kulturna važnost ne može precijeniti – i privilegija je i odgovornost”.

Jedna od jedinstvenih stvari u vezi sa Dilanovim katalogom, koji ga čini toliko vrijednim u svijetu izdavaštva je ta da je Dilan većinu pjesama napisao sam, pa autorski honorar ne treba dijeliti.

Akvizicija uključuje nekoliko pjesama koje je Dilan napisao s drugim autorima i samo jednu na kojoj nije autor, ali posjeduje autorska prava – “The Weight”, napisao je Robi Robertson, a snimio bend.

Uz to, Dilanov katalog neće biti unosan samo za UMPG sam po sebi, ali budući da je Dilan jedan od najčešće obrađivanih muzičkih umjetnika, UMPG će prikupljati naknadu za objavljivanje svaki put kad drugi umjetnik obradi njegove pjesme. Međutim, ugovor ne uključuje buduće pjesme koje će Dilan možda napisati.

Najbrajanje njegovih najvećih numera, od “The Times They Are a-Changin’”, “Like a Rolling Stone” ili “Mr. Tambourine Man”, bio bi jedan višestani poduhvat. On je 2008. dobio i Pulicerovu nagradu za doprinos američkoj kulturi i popularnoj muzici, a 2016. je nagrađen i prestižnom Nobelovom nagradom na čijem se preuzimanju nije ni pojavio.

Prodao je više od 125 miliona albuma i nastupao širom svijeta. Inače, nedavno je sličan dil potpisala i američka kantautorka Stivi Niks, ali za 100 miliona dolara.