Najveće muzičke zvijezde zarađuju milione dolara od YouTube

Muzika

Jedan od dugo očekivanih albuma pjevačice Adel (Adele) „30“ najprodavaniji je u protekloj godini, iako je izašao tek polovinom novembra, te je britanska pop zvijezda u decembru završila na vrhu Bloombergove top liste sa prodatih milion kopija, prenosi BBC.

Kada je Adel 2011. godine objavila album „21“, najmanje 10 muzičkih izdanja iz tog perioda prodato je u više od milion primjeraka. Na listi su se našli Lejdi Gaga (Lady Gaga), Majkl Buble (Michael Buble) i Lil Vejn (Lil Wayne).

Ipak, ako uzmemo za primjer Veliku Britaniju, kolevku muzike, za vreme korona krize skoro svaki treći posao u muzičkoj industriji je propao, a muzičari traže da im vlada te zemlje pomogne fiskalnim podsticajima, da bi ova grana industrije mogla da stane na noge, piše Sky News.

U izvještaju organizacije This Is Music 2021, utvrđeno je da je 69.000 radnih mjesta izgubljeno jer se sektor borio sa „razornim uticajem“ korona virusa, i zaposlenost je pala za 35 odsto, sa 197.000 u 2019. na 128.000 u 2020. godini.

Pored gubitka radnih mjesta, doprinos muzičke industrije ekonomiji pao je za 46 odsto, sa 5,8 milijardi funti u 2019. na 3,1 milijardu funti u 2020. godine, navodi se u izvještaju.

Ipak, velike svjetske zvijezde nisu očajavale tokom krize, iako su odlagale promociju novih muzičkih izdanja, jer one u krajnjem slučaju dobijaju milionske naknade sa striming muzičkih platformi.

Koliko jedna od najboljih platformi plaća po strimu?

Striming platforme su postale revolucionarne za prodaju muzike. Ukoliko neko želi da proda svoju muziku, striming je neizbježan. Kako piše producelikepro.com, u 2019. godini digitalni strimovi činili su skoro 80 odsto ukupne muzičke prodaje na globalnom nivou, a broj nastavlja da raste svake godine, naročito od početka pandemije.

Tehnički gledano, YouTube je najveća platforma za striming na svijetu. Pregledi videa na ovoj platformi dostižu i milijarde klikova, on čini 37 odsto ukupnog internet saobraćaja dnevno i po tome je na drugom mjestu u svijetu.

Međutim, Spotify je i dalje najbolja aplikacija isključivo za strimovanje muzike. Apple Music je odmah iza nje. Da bi imali zaradu, muzičari svoja izdanja, singlove i albume objavljuju na ovoj platformi.

Širom svijeta, prosjek koji Spotify plaća po strimu je 0,003 dolara. Stvarna stopa po strimu je između 0,001 dolar i 0,008 dolara. Koliko će ko dobiti iz ovog raspona zavisi od toga iz koje zemlje slušaju izvođača, da li su korisnici kliknuli i kupili nešto nakon pregledanog oglasa, ali prosjek je 0,003 dolara.

Da bi izvođač zaradio 1.000 dolara, potrebno je da ima oko 330.000 klikova. Ipak, u zavisnosti od izvođača nekome je potrebna polovina od te cifre, a nekome duplo više.

Autorski honorar za snimanje se plaća preko davaoca licence koji je isporučio muziku, odnosno izdavačke kuće ili distributera. U zavisnosti od distributera, oni takođe mogu prikupiti procenat, iako većina njih isporučuje 100 odsto tantijema umetniku.

YouTube kao izvor miliona dolara

Vratimo se na pomenutu pjevačicu Adel, kao primer zarade na YouTube. Njen kanal na ovom strimu ima 26,3 miliona pretplatnika, a osnovan je 2008. godine, piše Biznis.rs.

Kako piše networthspot.com, neto vrijednost ovog kanala je oko 62,5 miliona dolara. Međutim, procjena ovog muzičkog portala se odnosi samo na jedan izvor prihoda, te kada se uključi više njih – sponzorstva, provizija za partnere, prodaja proizvoda, nastupi…, on vrijedi čak 87,49 miliona dolara. YouTube kanal mega planetarne pop zvijezde dnevno privuče oko 8,68 miliona pregleda.

YouTube kanali koji se monetizuju ostvaruju prihod od prikazivanja. Jutjuberi mogu da zarade u prosjeku između tri i sedam dolara na hiljadu pregleda videa. Koristeći ove procjene, možemo zaključiti da Adel zarađuje 1,04 miliona dolara mjesečno, dostižući 15,62 miliona dolara godišnje.

Najviše pregleda jednog videa na popularnoj muzičkoj audio-video platformi ima spot izvođača Luisa Fonsija, čuveni hit Despacito, koji je zabilježio nevjerovatnih 7,7 milijardi pregleda, od 2017. godine do danas.

Da su muzičke platforme na internetu preuzele primat od kupovine CD-ova tokom proteklih nekoliko godina govori i pad u prodaji albuma izvođača. Naime, od izvođača koji prodaju albume u velikim tiražima ostala su samo dva: Adel i Tejlor Svift (Taylor Swift). Njih dvije su jedine uspjele da prodaju više od milion albuma u ​​Sjedinjenim Američkim Državama od 2018. godine, piše BBC.

Ipak, sudeći prema mogućnostima zarade sa pomenutih muzičkih platformi, svetske zvijezde jedino treba da brinu o kvalitetu muzike koju prave, i ako to rade dobro milionski honorari neće izostati.