Džej-Zi: Prvi milijarder iz sveta hip-hopa

Muzika

Džej-Zi je i zvanično prvi hip-hop milijarder, objavio je Forbs, nakon što je sagradio imperiju na muzici, nekretninama, modi i investicijama.

Američki magazin procijenio je da reper danas „vredi“ milijardu dolara. Forbs navodi da je suprug popularne pevačice Bijonse uspeo zato što nije finansirao brendove, već ih je gradio.
Magazin je odbacio tvrdnje da je reper i producent Dr Dre takođe dostigao status milijardera. Džej-Zi, čije je pravo ime Šon Karter, odrastao je u jednom od najozloglašenijih krajeva Njujorka.
Proslavio se 1996. godine debitantskim albumom Reasonable Doubt. Njegov album iz 2001. godine The Blueprint je u martu uvršten u Nacionalni registar biblioteke Kongresa, jer se smatra da je od „kulturološkog, istorijskog i estetskog značaja“.

Iz Forbsa su objasnili da su Džej-Zijevo bogatstvo procijenili sabiranjem različitih sredstava i imovine od čega su „oduzeli iznos koji je potreban za stil života jedne super zvijezde“.

Ovaj 49-godišnjak među imovinom ima i:

  • Muzički katalog od 75 miliona dolara
  • Udeo u šampanjcu Armand de Brignac i konjaku D’Usseu vrijednosti od 410 miliona dolara
  • Udio u Uberu u vrijednosti od 70 miliona dolara
    Nekretnine u pomodnim delovima Njujorka i Los Anđelesa
  • Udio od 100 miliona dolara u muzičkom striming servisu Tidal
  • Kolekciju umjetnina u vrijednosti od otprilike 50 miliona dolara.

Bijonse, njegova supruga, takođe velika zvijezda, navodno „vrijedi“ 335 miliona dolara, koji dolaze uglavnom od muzike, a zajednička vrijednost para premašuje cifru od milijardu dolara već nekoliko godina.

Džej-Zi, koji je nekada repovao „Ja nisam biznismen, ja sam biznis, čovječe“, jedan je od nekolicine iz svijeta šoubiznisa koji su postali milijarderi, navodi Forbs.

Često se govorilo da je Dr Dre dostigao milijarderski status 2014. godine kada je Eplu prodao kompaniju za proizvodnju slušalica Bits. Ipak, Forbs je njegovo bogatstvo prošle godine procijenio na 770 miliona dolara.

Kasim „Sviz Bits“ Din, producent nekih od najvećih hitova Džej-Zija, rekao je za Forbs da je reperov uspjeh „veći od hip-hopa“. „To je nacrt za ljude iz naše kulture. Čovjek koji izgleda kao mi, zvuči kao mi, voli nas, uspio je nešto za šta smo oduvijek mislili da je nama nedostižno“, rekao je.