Bitlsi poslije pola vijeka oborili sopstveni rekord

Muzika

Legendarni liverpulski bend uspio je da obori vlastiti rekord i da se s albumom Abbey Road ponovo nađe na vrhu top liste, 50 godina od izlaska originalnog izdanja.

Posebno, jubilarno izdanje 11. albuma Bitlsa, „Abbey Road“, na kome su se našli i neki do sada neobjavljenih materijala, sa hitovima poput Come Together, Oh! Darling i Here Comes The Sun, objavljen je u septembru, tačno na pedesetu godišnjicu izlaska.

Ovaj album se 31. januara 1970. našao na prvom mjestu top liste, što znači da se poslije 49 godina i 252 dana ponovo našao na istoj poziciji i tako oborio prethodni rekord koji je držao njihov album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Kritika je „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ dugo vremena smatrala za najbolji album Bitlsa, a ponovno je objavljen u junu 2017. godine, tako da se na prvo mjesto na top listama vratio posle 49 godina i 125 dana. Tako su „Bitlsi“ sada uspjeli da obore sopstveni rekord za više od 100 dana.

Ovaj uspjeh iznenadio je sera Pola Makartnija, iako on i dalje smatra da to jeste „prokleto dobar album“.

Ujedno, „Abbey Road“ je i najprodavaniji vinil ove nedelje, sa nešto manje od 9.000 prodatih primjeraka.

Tačno prije 50 godina snimljena je i kultna fotografija na kojoj Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star prelaze preko pješačkog prelaza u istoimenoj ulici ispred studija u kome su snimali svoj 11. album.

Iako su početne reakcije kritike bila pomiješane, danas se smatra da je „Abbey Road“ veliki komercijalni i muzički trijumf „Bitlsa“, koji je na simboličan način zaokružio epohu ove grupe, nekoliko mjeseci prije njenog zvaničnog raspada.