Beograd među najjeftinijim gradovima

U poređenju sa 484 najvećih svjetskih gradova, troškovi života u Beogradu su među najnižim, podaci su iz najveće svjetske baze o kvalitetu života, Numbeo

Stanarina je za Beograđane manja nego za Njujorčane čak 10 puta, namirnice oko pet, a za piće i obrok stanovnici „Velike jabuke“ bi u Beogradu mogli poručili još četiri ture. Lista je napravljena poredeći sa Njujorkom cijene troškova života, kirije, namirnica, ali i kupovnom moći lokalnog stanovništva.

U troškovima života Beograd je 411, daleko od prvog mjesta na kojem je Hamilton, grad u monarhiji Bermuda, a onda i nanizanih paprenih gradova u Švajcarskoj.

Sa domaćom platom za prosječne troškove pri obilasku ovih gradova treba izdvojiti četiri puta više novca, a žiteljima američkih gradova, kao što su Dalas i Kanzas, koji su ubjedljivo prvi po kupovnoj moći, čak bi i Hamilton bio sitnica.

Sudeći prema podacima Numbea, Beograd je sve jeftiniji. Lane je bio na 405. mjestu, a 2013. godine troškovi života bili su skoro duplo veći.

Za Beograđane je ostalo vrlo malo gradova gdje bi sa svojom platom lakše platili račune. Ne moraju daleko ni da idu – jeftiniji je Novi Sad, koji je na 427. mjestu, ali tu su manje cijene, a mještani bolje žive, jer imaju veći indeks prosječne kupovne moći – 39,33 za nekoliko procenata veći od beogradskog: 35,49.

U regionu jeftinije je u Skoplju i Tirani, a Sarajevo je nekoliko mjesta iznad na listi.