Hrvatske banke odobrile Agrokoru prvih 80 miliona eura novih kredita

Jednom dijelu kooperanata PIK Vrbovca uplaćen je dio novca nakon što je postignut dogovor Agrokora s pet Hrvatskih banaka o 80 miliona eura kredita potrebnih za likvidnost Agrokora

Potpisivanje ugovora o kreditu očekuje se danas, a ta će sredstva biti namijenjena za isplatu dobavljača. Kredit je na 15 mjeseci, a kamatna stopa će biti znatno manja od 9,5 posto koliko je iznosila efektivna kamatna stopa grupacije.

– Mislim da je ovo rekordni rok u kojem su banke odobrile tolika sredstva unutar 48 sati na svojim kreditnim odborima. Zahvaljujem svima i moram reći da je reakcija svih koji su učestvovali u dogovorima bila izuzetna, rekao je vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, dodajući kako su ta sredstva su dovoljna za neko vrijeme.
Mislim da smo ušli u mirniju fazu koja će osigurati i kupiti dodatni mir, da u sljedećih mjesec dana možemo nastaviti razgovore o većim iznosima finansiranja potrebnim da možemo pokrenuti cijeli ciklus poslovanja kompanije, istakao je Ramljak.

Prvi zamjenik predsjednika Sberbanka Maksim Poletaev rekao je da je ova ruska banka spremna Agrokoru odobriti novo finansiranje radi spasavanja kompanije pod uslovom da kredit od 100 miliona eura, koji je odobrio Agrokoru ranije ove godine, bude tretiran kao najstarija tražbina, prenosi ruski poslovni portal Ekonomika.

Sberbank i VTB uskratili su povjerenje vlasnicima Agrokora-porodici Todorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga, navodi se u tekstu prenesenom na ruskom portalu te se dodaje da se obim potrebne kratkoročne likvidnosti Agrokora procjenjuje na oko 150 miliona eura, a kompanija ta sredstva može dobiti nakon stupanja na snagu lexa Agrokor.

– Da nije bilo našeg kredita, situacija bi u ovom trenutku bila puno teža i već bi nastupio kolaps. Ako naš uslov ne bude prihvaćen, naše učestvvanje će biti neznatno, rekao je Poletaev.

Status najstarije tražbine znači prvenstvo u naplati. Sberbank je unajmio McKinsey u svojstvu konsultanta za daljnje restrukturisanje i preporučiće ga kao konsultanta u ime cijelog kluba kreditora Agrokora.