Apple preuzima Disney za 200 milijardi dolara?

Kompanija Apple mogla bi da kupi kompaniju Disney, ukoliko sakupi oko 200 milijardi dolara, a tom transakcijom bi nastala najveća kompanija tog tipa ikada

Ukoliko bi se ostvarilo ovo preuzimanje, ta nova kompanija vrijedila bi više od bilion dolara i imala bi gotovo neograničenu mogućnost kada je riječ o sadržajima i tehnologiji u svijetu. Spekulacije je pokrenuo RBC Capital Markets, koji navodi da cijela priča počinje i završava se oko poreskih nevolja koje ima Apple, odnosno olakšica koje su mu obezbijedile neke zemlje.

Analitičari RBC Stiven Kahal i Leo Kulp su rekli da će investitori pažljivo posmatrati i reagovati ukoliko se ovo razmatranje ispostavi kao tačno.

Spoj Apple – Disney bio bi glavni konkurent moćnom Netflixu, posebno imajuću u vidu kompanije koje ima Disney kao što su Star Wars, Mouse House, a Appleove korisničke baze, komentarišu analitičari. Još neke od prednosti  jesu da Appleovi klijenti, koji koriste napredne tehnologije i iskustva plus Disneyevi zabavni parkovi, ESPN, BAM tech, plus tematski parkovi. U prilog ovim nagađanjima ide i izjava šefa Applea Tima Kuka da su otvoreni za akviziju bilo koje veličine. (Ekonomski)