Američki investicioni fond HPS kupuje slovenački Merkur

Stečajna upravnica slovenačkog Merkura Simona Goriup je potvrdila da je za Merkur najviše ponudio privatni investicioni fond HPS

Detalji prodajnog postupka, uključujući postignute cijene, biće poznati nakon što se s ugovorom o prodaji saglasi sud, koji nadzire stečaj, prenosi ljubljansko Delo.

Investicioni fond HPS sa sjedištem u New Yorku i kancelarijama širom svijeta, uključujući i London, odakle će kupiti Merkur trgovinu, upravlja sa 39 milijarde dolara imovine. Prema dostupnim podacima usmjeren je prvenstveno na ulaganja u Sjevernoj Americi i zapadnoj Evropi, dok je u Sloveniji, prema nezvaničnim informacijama sarađivao s predstavnicima društva Elements Capital.

Fond HPS je, prema nezvaničnim informacijama, u trci za kupovinu trinaest trgovačkih centara, koje paralelno prodaje Heta, slaba banka bivše austrijske Hypo banke. Iako će ponude za trgovačke centre podnijeti isti investitori, koji su bili u trci za Merkur trgovinu, očekuje se da su barem neki od njih zainteresovani za cijeli paket.

Interes za kupovinu trgovačkih centara mogao bi tako nakon isteka prodaje Merkura posljedično biti slabiji.