Britanci ulažu u posrnulu australijsku čeličanu

Akvizicije

Britanska kompanija GFG Alijansa uložiće do milijardu dolara u australijsku čeličanu Arijum, nakon što je i formalno preuzela tu finansijski posrnulu firmu

Preuzimanje se dogodilo uprkos tome što se ovaj sektor suočava sa globalno prevelikom ponudom i slabim rastom tražnje.

Alijansa, koja je u vlasništvu britanske porodice Gupta, u julu je pobijedila korejski konzorcijum na tenderu za kupovinu Arijuma, koji je prošle godine otišao pod prinudnu upravu zbog loših dugova i pada cijena na robnim tržištima, prenosi agencija AFP.

GFG je saopštio da će biti „velikih kapitalnih investicija“ na nekoliko lokacija, da će ulagati napore za stabilizaciju poslovanja i povećanje izvoza rude gvožđa i čelika.

Kompanija je dodala da „ulaže do milijardu dolara u (Arijumovu) čeličanu u Vajali i rudarska preduzeća“ i da razmatra dalje investiranje u Australiji, uključujući i ulaganje u novu fabriku čelika i razvoj glavne luke i infrastrukture.

Najavljene investicije dolaze u trenutku dok se sektor bori sa slabim kineskim rezultatima na planu smanjenja prekapaciranosti u proizvodnji čelika, napominje francuska agencija.

SAD su obećale da će uvesti više carine na uvoz čelika, dok je Evropska unija preduzela mjere protiv nekih kineskih proizvoda od čelika, tvrdeći da Peking daje nepravedne subvencije svojim proizvodjačima i narušava tržište.

Arijum posluje u 15 zemalja sa 8.350 zaposlenih, od kojih se 7.000 nalazi u Australiji, prema podacima sa internet stranice te kompanije.

GFG nije objavio nikakve detalji o ovom preuzimanju, između ostalog ni cijenu ponude.

Arijum je dugovao više od 2,0 milijarde australijskih dolara (1,6 milijardi američkih dolara) prije nego što su njegove akcije suspendovane iz trgovanja na berzi, a kompanija je prijavila godišnji gubitak od 1,9 milijardi australijskih dolara za 2014/15. godinu.