MMF diže prognoze: Svijet čeka veći rast

Međunarodni monetarni fond (MMF) je poboljšao prognozu rasta globalne ekonomije na 3,5 odsto za ovu godinu sa prethodno prognoziranih 3,4 odsto

Projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) svjetske ekonomije za 2018. godinu je zadržana na stabilnih 3,6 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju MMF-a pod nazivom „Perspektive svjetske ekonomije“, pokazuje izvještaj u koji je Tanjug imao uvid.

Projektovano poboljšanje rasta u 2017. i 2018. godini očekuje se u najvećem dijelu svijeta, iako u mnogim razvijenijim ekonomijama rast ostaje prigušen, a zemlje izvoznici sirovina i dalje imaju poteškoća, navodi se u dokumentu. Dodaje se da je povećanje procjene rasta za 2017. godinu skromno, a dugoročne potencijalne stope privrednog rasta ostaju prigušene širom svijeta u odnosu na protekle decenije, naročito u razvijenim ekonomijama.

Iako postoji šansa da rast premaši očekivanja na kraći rok, značajni rizici nastavljaju da pomračuju srednjoročne perspektive, i zapravo su se intenzivirali od posljednjih projekcija MMF-a.

Zaokret ka protekcionizmu koji dovodi do trgovinskog rata je samo jedna od prijetnji, a opasnost predstavlja i sporiji tempo rasta prosječnih primanja.