Azijske berze skočile, euro pao

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija porasle, ublaživši gubitke od početka nedjelje, dok je kurs eura skliznuo s najviših nivoa u tri nedjelje zbog opreza ulagača uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,8 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,6 odsto, smanjivši gubitak od početka nedjelje na 0,3 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast cijena akcija na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, što ukazuje na oporavak američkog korporativnog sektora.

Od 82 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 75 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade. Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 11,1 odsto na godišnjem nivou, dok su pre nedjelju dana očekivali rast od 10,1 odsto.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte, nakon oštrih gubitaka polovinom nedjelje. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,0 odsto, na 50,75 dolara, pa je gubitak u ovoj nedjelji smanjila na 4,5 odsto. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,1 odsto, na 53,05 dolara, pa je od početka nedjelje u minusu 4,1 odsto.

Ulagače je ohrabrila i izjava američkog ministra finansija Stevena Mnuchina da će uskoro biti predstavljena poreska reforma, koja bi, kako očekuje, trebala dobiti podršku Kongresa do kraja godine i podstaći brži rast američke ekonomije. Ipak, na tržištima ne vlada euforija zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.

Na valutnim je tržištima euro oslabio nakon sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu u kojem je ubijen policajac, a za što je odgovornost preuzela Islamska država. To je dodatno povećalo napetosti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj ovoga vikenda. Zbog toga je kurs eura jutros skliznuo na 1,0715 dolara, dok je juče u jednom trenutku dostigao 1,0778 dolara, najviši nivo u tri nedjelje. Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa se cijena dolara jutros kreće oko 109,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 108,90 jena.