Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijardi eura dugova Agrokora

Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijarde eura zajmova odobrenih Agrokoru, izjavio je prvi zamjenik predsjednika najveće ruske banke Maksim Poletaev

On je dodao i da je banka spremna da ide na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova koncerna. Razmatramo i mogućnost prodaje duga Agrokora te smo u razgovoru s kupcima na svetskim tržištima, izjavio je Poletaev u intervjuu za Reuters.

Prema posljednjim dostupnim službenim podacima od prošlog septembra, Agrokorovi dugovi dostigli su, zbog brzog širenja u regionu, 45 milijardi kuna ili 6,42 milijarde dolara, što je šest puta više od dioničarske imovine. Precizniji podaci o Agrokorovom dugu očekuju se do kraja juna, jer svi kreditori, uključujući i banke i dobavljače, moraju do 10. juna podnijeti svoje zahtjeve.

Agrokorov vlasnik Ivica Todorić ranije ovog mjeseca predao je kontrolu nad koncernom hrvatskoj Vladi na temelju Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, kako bi se poslovanje koncerna restrukturiralo.

Prije nego što je zakon uveden, Sberbank je u martu dala kredit Agrokoru od 100 miliona eura i sada želi za taj zajam dobiti status najstarijeg potražioca kako bi imala prvenstvo u naplati u restrukturiranju.

– Mogućnost davanja novih zajmova Agrokoru i budući razgovori o spašavanju tog koncerna zavisiće od statusa tog zajma od 100 miliona eura. Zajam Sberbanke održao poslovanje Agrokora dva mjeseca bez kojih je “kompanija mogla bankrotirati mjesec dana ranije”. Zato smatramo da je prikladno imati pravo na povlašteni zahtjev za zajam od 100 miliona eura koje je dala Sberbank prije nego što osiguramo dodatno finansiranje, rekao je Poletaev.

Prije dvije sedmice Agrokor je osigurao inicijalni kredit od 80 miliona eura od pet lokalnih banaka. Njegov vanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je da će kompanija identifikovati koliko novca treba da se održi poslovanje ove godine, prije nego što otvori razgovore s novim potencijalnim zajmodavcima.

Prema gruboj procjeni, Agrokoru će ove godine trebati do 450 miliona eura, zaključuje Reuters.