BAT odlazi iz Hrvatske zbog povećanja akciza na duvan

Region

Izvori bliski upravi potvrdili su za Večernji list da je ta multinacionalka, koja je u junu 2015. kupila za 505 miliona eura Tvornicu duhana Rovinj (TDR), pokrenula projekat zatvaranja fabrike, čime bi više od 500 tamošnjih radnika ostalo bez posla.

Odluci o zatvaranju presudila je, čini se, nedavna odluka hrvatske vlade o povećanju akciza na cigarete za 40 kuna (5,3 eura) na 1.000 komada, sa 335 na 375 kuna (sa 44,4 na 49,7 eura), dok su proporcionalne akcize na grijane i nove duvanske proizvode, na cigare i cigarilose i na sitno rezani i ostali duvan ostale iste, navodi list.

Kao posljedica nove Uredbe o visini akciza na duvanske prerađevine i duvanske proizvode, cigarete su od aprila u prosjeku skuplje u Hrvatskoj za dvije kune, što je najteže palo upravo BAT-u koji je jedina duvanska kompanija u Hrvatskoj koja proizvodi cigarete i zapošljava niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duvana.

Iz BAT-a su upozoravali vladu u Zagrebu i ministra finansija Zdravka Marića da su prethodnim podizanjem akciza već dostignute evropske smjernice, pa nove akize, zbog kojih je cijena kutije cigareta skočila 120-130 odsto u odnosu na 2010, nemaju smisla.

Utoliko prije što se zbog posljednjeg povećanja akciza, krajem 2018., u državnu kasu lani slilo 150 miliona kuna (19,9 miliona eura) manje nego prije poskupljenja, kad je taj iznos bio 450 miliona kuna (59,6 miliona eura).

Kako bilo, odlaskom BAT-a iz Kanfanara ne samo da će u ovo krizno vrijeme nekoliko stotina radnika, koji su u njemu našli dobrog poslodavca i sigurna primanja, završiti na berzi rada, nego bi država, koja od duvanske industrije godišnje ukupno ubire oko pet milijardi kuna poreza (662,2 miliona eura) i 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV-a (198,7 miliona do 238,4 miliona eura), što je gotovo 80 posto ukupnog poreza na dobit od svih učesnika u privredi, mogla da ostane bez dobrog dijela tog kolača, zaključuje Večernji list.