Azijske berze pale, dolar pred nedjeljnim gubitkom

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija pale jer su ulagači odlučili povući zaradu s tržišta nakon znatnog rasta prethodnih dana, dok je kurs dolara pred nedjeljnim gubitkom

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,5 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto. No, u odnosu na početak nedjelje na dobitku je 1,7 odsto.

Tokijski Nikkei indeks pod pritiskom je jer je ulagače zabrinuo veći nego što se očekivao pad industrijske proizvodnje i potrošnje domaćinstava u Japanu. Nikkei je i dalje u ovoj nedjelji na velikom dobitku od 3,2 odsto.

Oprez na tržištima posljedica je i izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da želi ponovo pregovarati o trgovinskom sporazumu s Južnom Korejom, što analitičari vide kao još jedan potez Trumpa prema protekcionizmu.

Trump je, takođe, noćas rekao da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njenog nuklearnog programa, ali da bi više volio da se pronađe diplomatsko rješenje.

Danas će, naime, biti objavljeni izvještaji o bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju u SAD-u, Britaniji i Francuskoj, kao i inflaciji u eurozoni.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte nakon nekoliko dana pada. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala 0,7 odsto, na 51,80 dolara, a na američkom 0,8 odsto, na 49,35 dolara. Od početka nedjelje cijene ′crnog zlata′ i dalje su u minusu više od 0,3 odsto.

I na valutnim se tržištima trguje oprezno uoči objave važnih pokazatelja iz nekih od najvećih ekonomskih svijeta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, na 99,16 bodova. Od početka nedjelje na gubitku je 0,8 odsto. Cijena dolara prema japanskoj valuti blago je jutros skliznula na 111,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 111,25 jena. U odnosu na evropsku valutu dolar je ojačao, pa je kurs eura pao na 1,0870 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0910 dolara.