Evropske berze: Trgovina na oprezu uoči novih ekonomskih pokazatelja

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno uoči objave niza važnih ekonomskih pokazatelja, a ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije i zbog geopolitičkih rizika

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio 0,2 odsto, skliznuvši s najviših nivoa u 20 mjeseci. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,20 odsto, na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.427 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,05 odsto, na 5.274 boda. Nakon znatnog rasta tih indeksa početkom nedjelje, ulagači su jutros na oprezu zbog geopolitičkih rizika.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je sinoć da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njenog nuklearnog programa, ali da bi više volio da se pronađe diplomatsko rješenje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljeni izvještaji o bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju u SAD-u, Britaniji i Francuskoj, kao i inflaciji u eurozoni.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte nakon nekoliko dana pada. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala 1,2 odsto, na 52,05 dolara, a na američkom 1,1 odsto, na 49,55 dolara. Od početka nedjelje cijene ′crnog zlata′ i dalje su u minusu oko 0,2 odsto.