Snažan rast Wall Streeta na početku sedmice

Berza

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli više od 1,5 odsto, što je najviše posljedica rasta cijena dionica u finansijskom i tehnološkom sektoru, nakon pada tržišta sedam sedmica zaredom.

Dow Jones porastao je 618 bodova ili 1,98 odsto, na 31.880 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,86 odsto, na 3.973 boda, a Nasdaq indeks 1,59 odsto, na 11.535 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče porasle, a najviše – 3,2 odsto u finansijskom.

S obzirom na to da nije bilo vijesti koje bi podržale promjenu trenda, analitičari kažu da se radi o korekciji cijena dionica, nakon što su S&P 500 i Nasdaq indeks pali sedam sedmica zaredom, što nije zabilježeno od „dot com“ krize 2001. godine.

Dow Jones pao je, pak, osam sedmica zaredom, što nije zabilježeno od Velike depresije 1932. godine.

„Ovo mi se čini više kao predah na tržištu nego da se promijenilo raspoloženje ulagača. Čini se kao da je tržište manje preplašeno zbog inflacije i vjeruje da je Fed u stanju da izvede ‘meko prizemljenje’ ekonomije. Ali, mislim da je to privremeno“, kaže Oliver Purš, potpredsjednik u firmi Wealthspire Advisors.

U petak je tržište zatvoreno sa S&P 500 indeksom u minusu 18,7 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo od 3. januara, što znači da je nadomak tržištu „medvjeda“, odnosu padu više od 20 odsto ispod rekordnog nivoa. To je posljedica očekivanja da će američka centralna banka Fed nastaviti da agresivno povećava ključne kamatne stope.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišem niovu u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova u iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, ekonomija mogla da uroni u recesiju.

Ni procjene poslovnih rezultata kompanija za iduće razdoblje nisu impresivne.

U sezoni objave rezultata za prvo tromjesečje, 78 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa nadmašilo je očekivanja analitičara. No, najave za tekući kvartal su uglavnom pesimistične jer je zasad objavljeno 59 negativnih procjena, a 32 pozitivne. Prošle godine je u istom tromjesečju bilo 37 negativnih, a 52 pozitivne procjene.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni obim trgovanja. Juče je na Wall Streetu vlasnika zamijenilo 10,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni promet u posljednjih 20 dana iznosio 13,3 milijarde.

I na evropskim berzama cijene dionica su juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,67 odsto, na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,38 odsto, na 14.175 bodova, a pariški CAC 1,17 odsto, na 6.358 bodova.