Rijetka zvjerka: Aston Martin karavan

 

Britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila prvi put 1996. napravio je karavan zasnovan na modelu V8 Coupe, i to po narudžbi

Ovo neobično vozilo nastalo je na zahtjev dva brata iz Švajcarske. Oni su 1996. od Aston Martina zatražili luksuzan sportski automobil koji će ujedno da bude upotrebljiv za svakodnevnu vožnju i prevoz prtljaga. Kompanija im je ponudila karavan vozilo koje je dobilo oznaku V8 Sportsman Estate.

Kao baza za ovaj nesvakidašnji automobil poslužio je tadašnji Aston Martin V8 Coupe sa motorom od 330 ks. Automobil je u stanju da razvije 257 km/h, a iz mjesta do stotke stiže za manje od 7 sekundi.

Modifikacija je završena u julu 1996. i vozilo je stiglo do svojih novih vlasnika. U međuvremenu je prešlo u ruke drugog kupca, ali je sve vrijeme održavano u specijalizovanom servisu Aston Martina. Priliku da ponovo promijeni vlasnika, ovaj V8 Sportsman Estate imaće 13. maja, kada će se naći na aukciji kuće Bonhams.

U Bonhamsu ističu da je riječ o veoma rijetkom automobilu, jednom od svega tri proizvedena karavana. Vozilo je u izvanrednom stanju i prešlo je samo 21.000 km, a posljednji redovan servis obavljen je u februaru.

Procjenjuje se da će automobil na aukciji dostići cijenu između 380 i 450 hiljada dolara.