Na prodaju klasični Aston Martin Mister Bina

Britanski glumac Rovan Etkinson kojeg pamtimo po izvanrednim ulogama u humorističkim serijama Mister Bin i Crna Guja, prve velike profesionalne uspjehe proslavio je 1984. kupovinom Aston Martina V8 Vantage

Iako je daleko poznatiji kao vrstan komičar i glumac, Etkinson važi za velikog ljubitelja sportskih automobila. Između ostalog može se pohvaliti i da je posjedovao čuveni supersportski model McLaren F1, sa kojim je čak i doživio ozbiljnu saobraćajku. O svojoj ljubavi prema brzim automobilima govorio je u brojnim javnim nastupima, a bio je gost i kod Džeremija Klarskona u starom serijalu Top Gear.

Ipak, malo je poznato da je nakon velike popularnosti i uspjeha serije Crna Guja (The Black Adder), 1984. godine sebe častio Aston Martinom V8 Vantage. Ovaj automobil za pogon je koristio 5.3 litarski V8 sa 380 ks. Od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) ubrzavao je za 5,2 s, a maksimalna brzina iznosila je 280 km/h.

Za današnje standarde ovo nisu previše impresivni podaci, ali 1978, u vrijeme kada je V8 Vantage lansiran, bio je to drugi najstartniji serijski automobil na svijetu. Iako se ovaj Aston Martin nije dugo zadržao u vlasništvu Rovana Etkinsona, podatak da je u jednom trenutku u saobraćanoj dozvoli stajalo njegovo ime, podiže kolekcionarsku vrijednost vozila.

Automobil je uvršten u predstojeću aukciju kuće Bonhams koja će se održati u maju u staroj fabrici Aston Martina, „Newport Pagnell“, a procjenjuje se da će biti prodat po cijeni između 150 i 180 hiljada britanskih funti. (B92)