Velika Britanija: Rastuće cijene pogađaju domaćinstva

Privredni rast u Britaniji iznosio je 0,3 odsto na početku godine, što je najniža stopa od prva tri mjeseca 2016. godine, saopšteno je iz Nacionalne kancelarije za statistiku

U saopštenju se navodi da se usporen rast u periodu od januara do marta najviše odnosi na sektor usluga, koji je pao na 0,3 odsto, u odnosu na 0,8 odsto krajem 2016. godine. U posljednjem kvartalu 2016. godine, društveni bruto proizvod povećan je za 0,7 odsto, piše “Financial times”.

Ekonomisti su očekivali usporen rast društvenog bruto proizvoda jer su potrošači smanjili potrošnju zbog rastuće inflacije.

Chris Williamson, glavni ekonomista u “IHS Markit” rekao je da je poruka sasvim jasna. Početak godine je obilježen najslabijim rastom jer su rastuće cijene počele da pogađaju domaćinstva, rekao je on.

Glavna kočnica u uslužnoj industriji, na koju otpada oko 78 odsto privrede, dolazi iz hotela, restorana i sektora distribucije, koja je zabilježila pad od 0,5 odsto. Situacija je slična u građevinskom sektoru sa povećanjem od 0,2 odsto u prva tri mjeseca, nakon jedan odsto rasta u prvom kvartalu 2016. godine.

Industrijska proizvodnja bilježi rast od 0,3 odsto, sa povećanjem u proizvodom sektoru za 0,5 odsto zahvaljujući povećanju proizvodnje motornih vozila, dok je poljoprivredni sektor umanjen za 0,3 odsto u prvom kvartalu sa rasta od jedan odsto u poslednjem kvartalu 2016. godine.