Wall Street: Ulagači zabrinuti zbog slabih rezultata trgovinskih lanaca

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija pale, ponajviše u trgovačkom sektoru jer su poslovni rezultati Macy′sa i Kohl′sa izazvali srah da potrošači ne troše dovoljno da bi se rast ekonomije ubrzao

Dow Jones oslabio je 0,11 odsto, na 20.919 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 odsto, na 2.394 boda, a za toliko je pao i Nasdaq indeks, zaronivši na 6.115 bodova.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče pale, a među najvećim gubitnicama, s padom cijene za 17 odsto, bila je akcija Macy′sa zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata.

Pad prodaje u proteklom tromjesečju zabeležio je i Kohl′s, pa je cijena akcija tog trgovačkog lanca pala gotovo 8 odsto. To je pritislo cijeli trgovački sektor, pa su oko 7 odsto pale i cijene akcija Nordstroma i J.C Penneya.

Nakon slabih rezultata Macy′sa i Kohl′sa, ulagači nestrpljivo čekaju podatke o prometu u trgovini na malo u aprilu u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak, a mogli bi pokazati da li Amerikanci manje troše u tradicionalnim trgovinama, a više putem e-trgovine ili su jednostavno smanjili potrošnju.

Taj je podatak važan zbog toga što je potrošnja najsnažniji pokretač rasta američke ekonomije. A rast je u prvom tromjesečju osjetno usporio.

Znatnije su, prosječno oko 0,5 odsto, juče pale i cijene akcija u finansijskom sektoru, pri čemu je najviše, 1,8 odsto, pala cijena akcija Wells Farga.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija juča pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,36 odsto, na 12.711 bodova, a pariski CAC 0,32 odsto, na 5.383 boda. Londonski FTSE ojačao je 0,02 odsto, na 7.386 bodova.