Azijske berze pale, dolar pod pritiskom

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija pale jer se ulagači plaše da će niz političkih skandala u Washingtonu navesti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na odlaganje planova o smanjenju poreza

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na gubitku 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,7 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa u gotovo dvije godine.

Azijske ulagače obeshrabrilo je ređanje skandala u Washingtonu, od otkrivanja povjerljivih informacija ruskom ministru spoljnih poslova do najnovijih medijskih naslova da je predsjednik Trump tražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna.

Ti naslovi otvaraju pitanje može li se Trump optužiti za ometanje istraga, što bi moglo voditi eskalaciji političkih napetosti i odložiti planirane poreske reforme i drugih podsticajnih ekonomskih mjera. A upravo su te najave podsticaja podržavale rast cijena akcija od izbora Trumpa za predsjednika u novembru prošle godine.

Nakon najnovijeg skandala, jutros je terminski S&P 500 indeks na Wall Streetu skliznuo 0,5 odsto.

Posljednjih je dana podršku tržištima pružao rast cijena nafte, ali njihov se smijer juče preokrenuo nakon podatka da su u SAD-u zalihe sirove nafte prošle nedjelje porasle. To navodi na zaključak da je jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik, iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela smanjile proizvodnju.

Zbog toga je jutros na londonskom tržištu cijena barela pala 1 odsto, na 51,19 dolara. A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog redanja skandala u Washingtonu.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 98,06 bodova, što je oko 0,8 odsto manje nego juče u ovo doba. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,65 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,50 jena. Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena eura jutros dostigla 1,1090 dolara, najviši nivo u šest mjeseci, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0985 dolara.