Azijske berze porasle, dolar jači

Berza

Na većini azijskih berzi u ponedjeljak su cijene akcija porasle, dok je euro ojačao jer je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj pobijedio centrista Emmanuel Macron, kojeg tržište favorizuje

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 1,2 posto, dok su cijene akcija u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,4 odsto. Berzanski indeksi u Hong Kongu i Šangaju pali su između 0,1 i 1,2 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Ulagače na azijskim berzama ohrabrili su rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, prema kojima u drugi krug, koji će se održati 7. maja, ulaze Macron i liderka krajnje desnice Marine Le Pen.

Ankete ukazuju na veliku prednost Macrona u drugom krugu, što odgovara tržištu, s obzirom da bi pobjeda Marine Le Pen značila veliku neizvjesnost po pitanju ostanka Francuske u eurozoni i Evropskoj uniji.

Zahvaljujući tome, terminski indeksi na Wall Streetu takođe su jutros u znatnom plusu, što najavljuje pozitivno otvaranje najveće svjetske berze danas poslijepodne.

Podršku tržištima pruža i blagi rast cijena nafte, nakon što su prošle potonule nedjelje oko 7 odsto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 24 centa, na 49,86 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 29 centi, na 52,25 dolara.

I dok su na većini azijskih tržišta indeksi u plusu, u Šangaju su cijene akcija pale više od 1 odsto, što je posljedica medijskih naslova da će vlasti tolerisati veće tržišne fluktuacije dok regulatori nastoje suzbiti riskantnije finansiranje.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, s obzirom da je u nedjelju Sjeverna Koreja objavila da je spremna potopiti američki nosač aviona kako bi pokazala svoju vojnu moć, nakon izvještaja o zajedničkim vježbama dva japanska razarača s američkom grupom u zapadnom Pacifiku.

A na valutnim je tržištima euro znatno ojačao nakon objave rezultata izbora u Francuskoj, pa je njegov kurs jutros prema američkoj valuti skočio 1,1 odsto, na 1,0860 dolara, a u jednom je trenutku dosetigao i 1,0940 dolara, najviši nivo od novembra.

I dok je prema euru oslabio, dolar je prema japanskoj valuti ojačao, pa je njegova cijena jutros porasla 0,9 odsto, na 109,95 jena.