Dolar pao na najniži nivo od novembra prošle godine

Američki dolar je prošle nedjelje na međunarodnim valutnim tržištima oslabio u korpi šest najvažnijih valuta u svijetu, uglavnom zbog političkih previranjima u Vašingtonu

Dolarov indeks, ICE, pao je oko 2 odsto, na 97,30 poena, vrijednost koja je posljednji put zabilježena 9. novembra, dan nakon pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima. U odnosu na zajedničku evropsku valutu, američka je za nedjelju dana oslabila 2,52%, na 1,1206 dolara za euro. Dolar je u posljednjih mjesec dana oslabio 4,62% prema euru, a od početka godine 6,55 odsto.

Oštar pad dolara posljedica je serije skandala oko predsjednika Trampa, od navodnog odavanja povjerljivih informacija ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, do traženja od direktora FBI-a Džejms Komija, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu o vezama bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina u Rusiji. Zbog toga su opozicija i neki republikanci zatražili nezavisnu istragu o mogućoj vezi između Trampove predsjedničke kampanje i Rusije, a učestali su i pozivi za opoziv predsjednika zbog uplitanja u istragu.

Američko Ministarstvo pravde imenovalo je u četvrtak bivšeg direktora FBI Roberta Milera za specijalnog savjetnika za nadgledanje savezne istrage o navodnoj koordinaciji između Rusije i predizborne kampanje Trampa tokom 2016. godine.

Sve to je pritisnulo američku valutu, jer su Trampovi planovi o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje pali u drugi plan, što bi moglo značiti da će američka privreda nastaviti rasti usporeno, zbog čega bi američka centralna banka mogla opreznije pristupiti povećanju kamatnih stopa.

Fokus tržišta će narednih dana vjerovatno ostati usmjeren na probleme Trampove vlade, a to bi moglo i dalje pritiskati dolar, smatraju analitičari.

S druge strane, “vjetar u leđa” euru, pored slabljenja dolara, daju za sada otklonjeni rizici na evropskom političkom planu nakon što je na francuskim predsjedničkim izborima Emanuel Makron pobijedio kandidata krajnje desnice Marin Le Pen. Uz to, kurs eura podržavaju i glasine da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla početi razmišljati o postepenom smanjenju kupovanja vrijednosnih papira, odnosno o početku pooštravanja monetarne politike.